COVID-19 şi eforturile de limitare a acesteia au generat datorii publice record, au afectat pieţele forţei de muncă şi au modificat comportamentul consumatorilor. Inegalitatea a crescut, în timp ce munca la distanţă, plăţile digitale şi schimbările în modelele de călătorie au rămas în vigoare.
Deşi şocul imediat a trecut, moştenirea COVID-19 continuă să remodeleze economiile şi pieţele globale. Iată câteva dintre principalele impacturi.
După ce ţările au împrumutat bani pentru a proteja bunăstarea şi mijloacele de subzistenţă, datoria publică mondială a crescut cu 12 puncte procentuale începând din 2020, creşterile fiind mai accentuate pe pieţele emergente.
Pandemia a provocat niveluri ridicate de inflaţie, care s-au dovedit a fi o preocupare majoră în alegerile americane din 2024. Alimentată de cheltuielile de după închidere, de pachetele guvernamentale de stimulare şi de penuria de forţă de muncă şi de materii prime, inflaţia a atins cote maxime în multe ţări în 2022.
Pentru a compensa creşterea preţurilor, băncile centrale au majorat ratele dobânzilor, deşi intensitatea intervenţiilor lor a variat considerabil.
Ratingurile de credit suveran, care reflectă capacitatea unei ţări de a-şi rambursa datoriile, au scăzut pe măsură ce economiile au fost închise şi guvernele au contractat sume uriaşe de datorii suplimentare pentru a umple găurile lăsate în finanţele publice.
Datele Fitch Ratings arată că scorul mediu de credit suveran la nivel mondial rămâne cu un sfert de treaptă mai mic decât era la începutul pandemiei, reflectând provocările financiare agravate de pandemie, inflaţie şi condiţii financiare mai stricte.
Pentru ţările mai puţin bogate de pe pieţele emergente, media rămâne cu aproximativ o jumătate de treaptă mai mică.
Ratingurile de credit mai scăzute se traduc, în general, prin costuri de împrumut mai ridicate pe pieţele internaţionale de capital.
Potrivit Băncii Mondiale, pandemia a cauzat pierderea a milioane de locuri de muncă, gospodăriile sărace şi femeile fiind cele mai afectate.
Pe măsură ce blocajele s-au redus, ocuparea forţei de muncă şi-a revenit, dar cu o reorientare considerabilă către sectoare precum ospitalitatea şi logistica, ca urmare a creşterii sectorului de livrare cu amănuntul.
Participarea femeilor la forţa de muncă a scăzut în 2020, în principal din cauza suprareprezentării femeilor în sectoare greu încercate, cum ar fi serviciile de cazare şi alimentaţie publică şi industria prelucrătoare, precum şi din cauza sarcinii de a avea grijă de copiii care stau acasă de la şcoală. Cu toate acestea, decalajul de ocupare a forţei de muncă între femei şi bărbaţi a scăzut uşor de atunci, arată datele.
De asemenea, obiceiurile de călătorie şi de petrecere a timpului liber s-au schimbat. În timp ce oamenii călătoresc şi mănâncă în oraş la fel de mult ca în 2019, o creştere a muncii de acasă a redus naveta în marile oraşe, cum ar fi Londra. În Londra, utilizarea atât a metrourilor, cât şi a autobuzelor rămâne la aproximativ un milion de călătorii mai puţin pe zi decât înainte de pandemie.
Sectorul companiilor aeriene a fost unul dintre cele mai afectate de pandemie, înregistrând pierderi de 175 de miliarde de dolari la nivelul întregii industrii în 2020, conform IATA, organismul mondial al companiilor aeriene.
Campaniile de vaccinare au dus în cele din urmă la ridicarea restricţiilor de călătorie, permiţând oamenilor să urce din nou în avioane. Pentru 2025, IATA se aşteaptă la un profit net de 36,6 miliarde de dolari la nivelul industriei şi la un număr record de 5,2 miliarde de pasageri.
Însă călătorii trebuie să se confrunte cu preţurile camerelor de hotel care, în multe regiuni, au depăşit inflaţia şi rămân cu mult peste nivelurile din 2019.
În prima jumătate a anului 2023, Oceania, continentul din emisfera sudică care include Australia şi naţiuni mai mici precum Tonga şi Fiji, a înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri faţă de aceeaşi perioadă din 2019, urmată de America de Nord, America Latină şi Europa, potrivit datelor de la Lighthouse Platform. În ciuda fluctuaţiilor minore, există puţine indicii că preţurile hoteliere globale vor reveni la normele de dinainte de pandemie.
Rata spaţiilor de birouri vacante a atins, de asemenea, niveluri record în multe ţări, ca urmare a creşterii numărului de locuri de muncă la distanţă şi flexibile. În SUA, districtele centrale de afaceri au înregistrat cea mai mare creştere a numărului de birouri vacante, care sunt evidente şi în prezent.
Noile tendinţe de consum s-au dezvoltat în timpul blocajelor globale, deoarece consumatorii blocaţi acasă nu au avut de multe ori altă opţiune decât să cumpere online. Acest lucru a cauzat o creştere a achiziţiilor online începând cu 2020, care s-a stabilizat de atunci.
Analiştii spun că, în Europa, creşterea vânzărilor online a fost dublată de o creştere a spaţiului de vânzare, deoarece comercianţii cu amănuntul investesc în magazine fizice pentru a stimula atât vânzările online, cât şi offline. Spaţiul, măsurat în metri pătraţi, a crescut cu aproape 1% din 2022 până în 2023, o creştere care ar trebui să se extindă la 2,7% până în 2028, arată datele companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.
Acţiunile firmelor digitale şi de distribuţie au condus la creşteri în timpul pandemiei, alături de cele ale companiilor farmaceutice producătoare de vaccinuri.
Cinci ani mai târziu, unele dintre societăţile care au câştigat în perioada pandemiei şi-au pierdut cea mai mare parte din atractivitate, însă altele s-au bucurat de câştiguri de durată, pe măsură ce s-au deschis noi pieţe generate de tranziţia digitală.
În ciuda exploziei unor bule şi a prăbuşirii crypto exchange FTX, care a făcut ca industria să se clatine, valoarea Bitcoin a crescut cu 1,233% din decembrie 2019, deoarece oamenii au căutat noi oportunităţi de investiţii pentru a reduce riscul volatilităţii pieţei.
Blocaţi acasă şi cu mai mulţi bani la îndemână, oamenii au început, de asemenea, să investească mai mult, aproximativ 27% din totalul tranzacţiilor cu acţiuni din SUA provenind de la investitorii de retail în decembrie 2020. Agentul de bursă TD Ameritrade a luat cea mai mare felie din tort înainte de a fi achiziţionat de Charles Schwab într-o tranzacţie de 26 de miliarde de dolari.
O altă platformă care a câştigat popularitate în timpul boom-ului tranzacţiilor cu amănuntul din 2021 este Robinhood, care a devenit platforma preferată de oameni pentru a pompa bani în acţiuni meme.