Cine a condus România în ultimii 10 ani? România are trei regiuni în topul celor mai sărace 15 zone din Europa

Nord-Est, Oltenia şi Muntenia se află în topul celor mai sărace 15 regiuni de dezvoltare din punctul de vedere al valorii PIB per capita în 2015, arată datele publicate ieri de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Urmărește
4431 afișări
Imaginea articolului Cine a condus România în ultimii 10 ani? România are trei regiuni în topul celor mai sărace 15 zone din Europa

Cine a condus România în ultimii 10 ani? România are trei regiuni în topul celor mai sărace 15 zone din Europa (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Astfel, în regiunea Nord- Est (care cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) valoarea PIB per capita a fost de 4.900 de euro în 2015 în preţuri curente şi de 9.900 de euro calculată la paritatea puterii de cumpărare (PPS - metodă prin care se calculează o rată de schimb alternativă între monedele a două ţări, pentru a compara nivelul de dezvoltare), faţă de media UE de 28.900 de euro (în PPS). Astfel, regiunea Moldovei a avut un PIB per capita în PPS de numai 34% din media UE, scrie Ziarul Financiar
 
Regiunea Olteniei, care are un PIB per capita de 11.600 de euro în PPS, este la numai 40% din media UE a acestui indicator. De asemenea, Muntenia, cu un PIB per capita de 13.700 de euro (în PPS), este la 47% din media regiunilor din UE.
 
„Decalajele se recuperează gradual la nivel naţional, iar faţă de acum 10 ani ne-am apropiat cumva cu peste 10% de media UE, dar această dezvoltare este influenţată de zonele mult mai dinamice din interiorul ţării, cum este regiunea Bucureşti- Ilfov. Restul ţine de probleme legate de probleme precum asigurare a unei dezvoltări mai armonioase la nivelul ţării în ansamblu sau  de unele deficite de competitivitate ale unor regiuni“, a spus Bogdan Murgescu, istoric al economiei şi profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. El a adăugat că „înapoierea relativă“ a unor părţi ale ţării este mult mai veche, din perioada interbelică, a existat şi în perioada comunismului şi s-a perpetuat până în prezent.
 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici