- Home
- Economic
- (04.10.2021, 18:24)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cine este Frances Haugen, inginera IT care a dezvăluit informaţii secrete de la Facebook
- Se numeşte Frances Haugen, are 37 de ani şi a fost manager de produs la Facebook în 2019.
- A divulgat zeci de mii de pagini de cercetare şi documente interne ale companiei Mark Zuckerberg.
- Într-un interviu pentru CBS, denunţătoarea povesteşte că a decis să acţioneze, după ce a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei.
Urmărește
12459 afișări
Frances Haugen
Frances Haugen a reclamat public faptul că gigantul nu a acţionat în timp util, pentru a limita diseminarea conţinutului de ură, violenţă şi dezinformare şi cum directorii săi au încercat să ascundă dovezile în acest sens. O furtună care poate depăşi în amploare dezvăluirile din Cambridge Analytica.
Într-un interviu acordat CBS '60 Minutes, Haugen - care a lucrat şi pentru alţi giganţi din Silicon Valley, precum Google şi Pinterest - a spus: "Am văzut în repetate rânduri conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public şi ceea ce era bun pentru Facebook. Şi Facebook, de fiecare dată, a ales ce era mai bine pentru ea şi pentru profiturile ei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Absolventă la Harvard, angajată de Facebook în 2019 ca inginer informatic responsabil de date, a constatat că există „un plan de securitate” şi controale asupra mesajelor de ură şi dezinformare care apăreau pe reţeaua socială, dar că „după alegerile prezidenţiale în 2020 s-a schimbat ceva”.
Din acel moment - conform versiunii lui Haugen - platforma socială ar fi slăbit cenzura mesajelor de ură şi a conţinutului care a dezinformat rezultatul electoral, favorizând în cele din urmă difuzarea mesajelor despre presupuse fraude.
Iar motivul este pur economic. „Facebook câştigă mai mult atunci când consumi mai mult conţinut. Oamenilor le place să interacţioneze cu lucruri care provoacă o reacţie emoţională ”, a explicat inginera. „Şi cu cât sunt expuşi mai multă furie, cu atât interacţionează mai mult şi consumă mai mult”, a explicat specialista IT.
Fiica a doi profesori universitari, Haugen s-a născut în Iowa. Pe site-ul ei, povesteşte cum a crescut insuflându-i-se „un puternic sentiment de mândrie în democraţie şi responsabilitate pentru participarea civică”.
Conform profilului ei de pe LinkedIn, Haugen a absolvit în 2006 cu o diplomă de licenţă în inginerie. Primul său loc de muncă după facultate este la Google ca manager de produs asociat, unde lucrează în diviziile Google Books şi Google AdWords. Ulterior, a lucrat ca manager de produs la Google din 2008 până în 2009, proiectând prima aplicaţie Google pentru citirea cărţilor mobile şi descoperind şi dezvoltând un algoritm de căutare a cărţilor şi o bază de date de 300.000 de coperte.
Apoi, a lucrat ca manager de produs Yelp, în perioada 2015-2016. Înainte de a se muta pe Facebook în 2019, Haugen a lucrat la Pinterest ca manager de produs din 2016 până în 2018 şi a creat o aplicaţie de întâlniri. Potrivit lui Wired, Haugen a făcut „parte din primul val de oameni care s-au apropiat de Google în 1996”.
Marţi depune mărturie
În urmă cu aproximativ o lună, Haugen a depus cel puţin opt plângeri la Securities and Exchange Commission, susţinând că Facebook ascunde investitorilor şi publicului rezultatele cercetărilor privind neajunsurile sale. De asemenea, el a împărtăşit documentele cu Wall Street Journal, care a publicat o investigaţie în mai multe părţi, arătând că Facebook era conştient de probleme.
Haugen va depune mărturie, marţi, în faţa Subcomitetului Senatului pentru protecţia consumatorilor, siguranţa produselor şi securitatea datelor. „Am văzut o mulţime de reţele sociale, dar Facebook este mai rău decât orice am văzut până acum”, a spus Haugen.
Inginerul în informatică a spus că a decis să ducă această bătălie pentru că a pierdut o persoană dragă din cauza teoriilor conspiraţiei vehiculate pe reţelele de socializare.
„Facebook ne rupe societăţile şi provoacă violenţă etnică în întreaga lume, inclusiv Myanmar în 2018, când armata a folosit Facebook pentru a lansa un genocid”, a explicat fostul manager.
Facebook a respins ferm declaraţiile fostului manager.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe