Cine este Sanjeev Gupta, omul de afaceri indian care cumpără Sidex Galaţi

Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat astăzi, vineri, 12 octombrie, un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa: din Cehia, Skopie, Italia şi SIDEX Galaţi.

Urmărește
3934 afișări
Imaginea articolului Cine este Sanjeev Gupta, omul de afaceri indian care cumpără Sidex Galaţi

Cine este Sanjeev Gupta, omul de afaceri indian care cumpără Sidex Galaţi

Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat astăzi, vineri, 12 octombrie, un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa: din Cehia, Skopie, Italia şi SIDEX Galaţi.

„Ăsta e un om care cunoaşte România, pentru că a lucrat cu România şi înainte de ‘90. El este cel care a vrut să facă oţelăria la Olteniţa – a cumpărat vreo 40 de hectare de teren, portul şi, iar Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare nu a creditat împrumutul de vreo 200 de mil. euro. Din cauza aceasta a abandonat proiectul”, a declarat pentru Ziarul Financiar Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie.

Transdanube Industries, companie care este deţinută prin offshore-ul Cobrom Investments Limited înregistrat în Cipru de familia indiană Gupta (fraţii Raj, Sanjeev şi Alok), anunţa în 2010 că va începe construcţia unei oţelării cu o capacitate de producţie de 500.000 de tone anual în 2011 în Olteniţa, investiţia totală însumând circa 150 mil. euro.

Afacerile fraţiilor Gupta în România au început în 1999, când au înfiinţat compania care se ocupa de intermedieri de mărfuri, Trans Danube Commodities.

Liberty House, companie britanică deţinută de indianul Sanjeev Gupta, îşi anunţase intenţia de a achiziţiona combinatul de la Galaţi, potrivit unor surse din piaţă citate de Financial Times.

Sanjeev Kumar Gupta, om de afaceri cu origini indiene, este fondatorul şi preşedintele executiv al companiei Liberty House, care a avut în 2017 o cifră de afaceri de aproape 15 mld. de dolari. Acesta mai conduce de asemenea GFG (Grupta Family Group), cu peste 14.000 de angajaţi în întreaga lume.

Compania Liberty House, care este interesată de combinatul Sidex, a fost fondată în 1992 de către Sanjeev Gupta, potrivit site-ului Liberty House, şi are sedii în Londra, Singapore, Dubai şi Hong Kong. În 2017, compania a achiziţionat divizia de fabricare a oţelului a companiei Tata Steel Europe din mai multe zone din Marea Britanie. Tot în 2017, Liberty House cumpăra Arrium, companie australiană din industria metalurgică.

Combinatul de la Galaţi este strategic nu numai pen­tru România, ci pentru toată Uniunea Europeană, fiind cel mai mare producător de oţel aflat la graniţa cu spaţiul ex-sovietic. Într-o situaţie de forţă majoră militară, pro­duc­ţia de oţel devine strategică, de aceea cei mai mulţi ana­lişti şi oficiali care sunt interesaţi de acest subiect afir­mă că producătorul de oţel de la Galaţi ar trebui să fie pre­luat de o companie europeană.

Miza nu este numai producţia de oţel a Sidex de 2 milioane de tone sau cei 5.600 de angajaţi, ci un întreg ecosistem al producţiei siderurgice pe verticală şi orizontală, cu sute de mii de angajaţi şi zeci de miliarde de euro cifră de afaceri pentru toate companiile integrate în acest sistem.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu pre­zenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017 ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 mld. dolari  şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

Indianul Lakshmi Mittal este interesat să cumpere combinatul Ilva din Italia, cel mai mare din Europa. Astfel, pentru a satisface preocupările legate de concurenţă din partea Comisiei Europene, este nevoit să vândă alte capacităţi pe care le deţine în Uniunea Europeană, printre care şi combinatul Sidex de la Galaţi.

Arce­lorMittal Galaţi, cel mai mare combinat si­derurgic din ţară, a depăşit anul trecut pragul de afaceri de 4,6 miliarde de lei (un miliard de euro), faţă de un nivel de 3,4 miliarde de lei raportat în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Deşi a reuşit să îşi crească cifra de afaceri cu circa 38%, combinatul din Galaţi a rămas tot pe pierderi anul trecut, însă mult mai mici decât cele din 2016. Compania a avut  pierderi de 153 milioane de lei anul trecut, faţă de 271 de milioane de lei în anul anterior, arată aceeaşi sursă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici