Cine finanţează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea mai populară instituţie a crizei Covid-19

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii are mai mulţi bani decât Crucea Roşie şi Medici Fără Frontiere la un loc.
  • Instituţia a avut un rol-cheie în comunicarea legată de Covid-19, dar ar putea rămâne fără banii din partea SUA.
  • SUA, Marea Britanie şi Fundaţia Bill & Melinda Gates sunt în topul finanţatorilor OMS.
Urmărește
3863 afișări
Imaginea articolului Cine finanţează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea mai populară instituţie a crizei Covid-19

Cine finanţează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea mai populară instituţie a crizei

 

Are un buget de 4,4 miliarde de dolari pe an, cu 60% mai mare decât al Crucii Roşii şi de trei ori mai mult decât bugetul Medici Fără Frontiere.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea mai populară instituţie din criza Covid-19, a fost ameninaţată de preşedintele american Donald Trump că va rămâne fără finanţare din partea Statelor Unite. Trump a acuzat OMS că este subordonată Chinei şi că nu a fost suficient de fermă şi de transparentă în perioada pandemiei de Covid-19.

Mai mult, o anchetă a jurnaliştilor de la Associated Press arată că oficialii chinezi au ascuns date importante OMS la începutul pandemiei şi că oficialii OMS ştiau asta, dar au preferat să mulţumească public Chinei pentru colaborare.

 

Cine este totuşi OMS, cine o finanţează şi ce face cu banii?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are o istorie de 72 de ani şi funcţionează ca o agenţie specială în cadrul Naţiunilor Unite. Cu sediul central în Geneva, are peste 7.000 de angajaţi. Banii organizaţiei se consumă pe programe de acces la servicii medicale, dar şi pe proiecte în cazurile de urgenţă medicală.

 

OMS, în cifre

- Fondată pe 7 aprilie 1948

- Venituri de 4,4 miliarde de dolari în 2019

- Peste 7.000 de angajaţi din 150 de ţări

- Are sediul central în Geneva

- Director general este Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, fost ministru de externe şi al sănătăţii în Etiopia

- Cei mai mari finanţatori ai organizaţiei sunt Statele Unite, Marea Britanie şi fundaţia finanţată de fondatorul gigantului IT Microsoft, Bill Gates, şi a soţiei sale, Melinda.

Alexandru Rafila a explicat pentru Mediafax care sunt sursele de finanţare pentru cea mai mare organizaţie mondială a sănătăţii, parte a ONU. 

„Funcţionarea OMS se bazează pe două surse majore de venit. Una este reprezentată de contribuţiile pe care le depun în fiecare an cele 194 de state membre, şi alte contribuţii din donaţii şi sponsorizări care vin către Organizaţie.

Partea SUA este cea mai mare contribuţie la bugetul Organizaţiei, valoarea depinde de la an la an, este între 200 şi 450 de milioane de dolari anual, este de departe cea mai mare contribuţie, mult mai mare decât a Chinei care este undeva în jur de 40 de milioane de dolari

Contribuţia României la bugetul organizaţiei este de câteva sute de mii de dolari pe an. În topul marilor finanţatori ai OMS se mai află GAVI Alliance, o organizaţie care sprijină vaccinarea copiilor din statele sărace, Germania, Japonia şi Comisia Europeană”, a precizat pentru Mediafax, reprezentantul României la OMS Alexandru Rafila. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici