Bunurile de lux, automobilele și produsele germane se numără printre cele mai afectate de tarifele anunțate de președintele american Donald Trump. Pe de altă parte, monedele regionale și produsele farmaceutice europene au fost mai puțin atinse de anunțul lui Trump, scrie CNBC.
Per ansamblu, analiștii economici sunt de părere că există puțini câștigători economici, sau poate chiar niciunul, în urma încetinirii preconizate a creșterii și a ruperii relațiilor comerciale. Totuși, printre informații cu burse în scădere, au apărut și câteva puncte pozitive în rândul activelor europene, dar și câteva negative.
Indicele european Stoxx Luxury 10 a scăzut cu 4,8%, acțiunile Burberry cu mai mult de 8%, în timp ce LVMH a pierdut 4,8%, iar Kering, proprietarul Gucci, a scăzut cu 5%.
Produsele de lux sunt direct vizate de tarifele reciproce ale lui Trump, întrucât sunt frecvent fabricate în Europa și exportate în SUA.
Anul trecut, Germania a fost cel mai mare exportator de bunuri din UE către SUA. Țara europeană găzduiește unii dintre cei mai mari producători de automobile din regiune, inclusiv BMW, Volkswagen, Mercedes-Benz și Porsche. Acum, toate acestea sunt supuse unor tarife de import de 25%.
În aceste condiții, noile tarife anunțate înseamnă trecerea de la profit la pierdere, iar acest lucru ar putea duce inclusiv la regândirea pieţelor-ţintă şi a capacităţilor de producţie.
Tarifele de 25% ale lui Trump asupra importurilor auto străine au intrat în vigoare joi.
Companiile germane Volkswagen, Mercedes-Benz Group și BMW au scăzut cu peste 2%, în timp ce Stellantis(Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler și Peugeot) a scăzut cu 3,5%.
Monedele europene au fost una dintre puținele clase de active din regiune care au crescut joi. Euro și lira sterlină au atins maximele ultimelor șase luni, iar francul elvețian a crescut la cel mai ridicat nivel față de dolar de la mijlocul lunii octombrie.
Medicamentele și produsele farmaceutice sunt unul dintre cele mai mari exporturi ale UE către SUA și, pentru moment, nu au fost vizate de noile tarife anunțate de Trump.
Totuși, președintele american a avertizat că industria farmaceutică ar putea fi supusă unei investigații care ar putea conduce în cele din urmă la tarife.