Cine sunt cei şapte anonimi care stau în spatele calculatoarelor şi au pe mână miliardele din fondurile europene

Până acum, pe tema fondurilor europene au ieşit în faţă preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi, mai nou, un ministru al fondurilor europene, însă nimeni nu a ştiut cine sunt de fapt responsabilii cu drept de semnătură în proiectele europene. Cătălina Meliţă, Carmen Elena Dobrotă, Adrian Mîndroiu, Carmen Ionel, Livia Chiriţă, Gabriel Friptu şi Şerban Cucu sunt singurii oameni care semnează decizii de finanţare pentru proiecte cu o valoare cuprinsă între 10.000 de euro şi câteva zeci de milioane de euro.

Urmărește
1167 afișări
Imaginea articolului Cine sunt cei şapte anonimi care stau în spatele calculatoarelor şi au pe mână miliardele din fondurile europene

Cine sunt cei şapte anonimi care stau în spatele calculatoarelor şi au pe mână miliardele din fondurile europene (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Ei au zeci de ani de experienţă pe funcţii manageriale atât în instituţii publice, cât şi în firme private, au avut contact cu domeniul fondurilor europene încă de dinainte de integrare şi au urmat cursurile facultăţilor din Academia de Studii Economice sau din Politehnică. Deşi profilurile celor şapte directori generali ai autorităţilor de management sunt comparabile cu cele ale multor manageri din multinaţionale profitabile, care au pe mână afaceri de zeci sau sute de milioane de euro, rata de absorbţie este scăzută.

Din 2007 până în prezent, în conturile beneficiarilor de fonduri europene au intrat numai 2,8 mld. euro din cele aproape 20 mld. euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, iar autorităţile de management sunt văzute ca principalii "vinovaţi" pentru gradul scăzut de absorbţie. Mai mult, din cei 2,8 mld. euro care au ajuns la beneficiari, doar 725 milioane de euro (3,7% din totalul fondurilor alocate Ro­mâniei) reprezintă bani "curaţi" de la UE, pen­tru că particularitatea fondurilor struc­tu­rale este aceea că beneficiarul proiectelor agre­ate la finanţare trebuie să cheltuiască el ba­nii şi abia apoi îi sunt decontate cheltuielile. Drept urmare, adevăratul procent atunci când vorbim de absorbţia fondurilor euro­pe­ne este acela care priveşte rambursările, adică 3,7% din cele 19,6 mld. euro, bani alocaţi de UE pentru fondurile structurale.

Citeşte mai multe despre cei care se ocupă de fondurile europene pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici