Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile companii din România

Vârsta celor mai puternici executivi locali este cuprinsă între 45 şi 60 de ani, conduc afaceri cumulate de peste 10 miliarde de euro, gestionează peste 60.000 de angajaţi şi câştigă minimum 12.000 de euro pe lună - acesta este profilul managerilor care conduc una din primele zece companii de pe piaţa locală în funcţie de profit.

Urmărește
535 afișări
Imaginea articolului Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile companii din România

Cine sunt executivii care conduc cele mai profitabile companii din România (Imagine: Shutterstock)

Cinci dintre cei zece executivi care au stat anul trecut la cârma celor mai profitabile afaceri locale au fost schimbaţi, însă niciuna dintre mutări nu a fost surprinzătoare, având în vedere că unii ajunseseră la final de mandat - cum a fost cazul lui Thierry Millet de la Orange-, iar alţii au fost înlocuiţi ca urmare a schimbărilor politice din Ministerul Economiei, instituţie care gestionează Hidroelectrica şi Transgaz, aflate în top 10 companii după profit. De asemenea, jumătate din cele mai profitabile zece companii locale sunt conduse de executivi români, iar o singură înlocuire la nivel de top management de anul trecut a adus un expat în locul unui român - pe spaniolul Iñaki Berroeta în locul Lilianei Solomon, care a fost promovată la Londra. Vodafone a fost compania care a înregistrat cea mai scăzută dinamică a profitului, de - 53% anul trecut prin comparaţie cu 2009. După unii şefi de bănci sau ai unor case de avocatură, ei sunt cei mai bine plătiţi români. "Un CEO dintr-o astfel de companie primeşte un salariu minim de 150.000 de euro brut pe an şi poate ajunge la peste 250.000 de euro pe an, la care se adaugă un bonus la final de an în cuantum de 20-25% din valoarea salariului brut anual", spune Mihaela Damian, unul dintre cei mai cunoscuţi head-hunteri de pe piaţa locală, care conduce compania de executive search SpenglerFox, parte a grupului irlandez Grafton.

Mariana Gheorghe, 55 de ani, CEO, OMV Petrom

Mariana Gheorghe este cel mai puternic executiv din economie şi conduce de peste cinci ani cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din România, într-un domeniu care în mod natural era atribuit bărbaţilor.

Înainte de a prelua cea mai înaltă funcţie din Petrom, Mariana Gherorghe a lucrat în perioada 1991-1993 pentru Ministerul Finanţelor din România, unde a deţinut funcţia de director general adjunct în Departamentul de Finanţe Internaţionale. Începând cu 1993 a lucrat pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, mai întâi ca bancher asociat şi apoi ca bancher principal pentru Europa de Sud-Est şi Regiunea Caspică. După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit membră a Consiliului de Administraţie al Petrom ca reprezentant BERD, potrivit site-ului Petrom. Este absolventă a Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice şi a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. De asemenea, ea a absolvit cursurile unui program de Finanţe Corporatiste în cadrul London Business School. Mandatul Marianei Gheorghe la conducerea producătorului local de petrol şi gaze a fost marcat de multe decizii strategice pentru firmă, cum ar fi, de exemplu, intrarea Petrom în domeniul producerii de energie electrică. Petrom, care are circa 25.000 de angajaţi, a concediat peste 13.000 de salariaţi în ultimii şase ani.
Profit net 2010
: 427 mil. euro
Dinamică profit net 2010 vs. 2009
: +32%
Marja de profit:
13%
Cifră de afaceri 2010:
3,31 mld. euro
Număr de angajaţi:
25.176

Thierry Millet, 45 de ani, CEO, Orange România

2009 - 30 iunie 2011

Citeşte mai multe despre executivii care conduc cele mai profitabile companii din România pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici