- Home
- Economic
- SINAIA, (29.11.2014, 16:20)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinteză: Pierderea sistemului bancar va depăşi lejer două miliarde de lei în 2014. La 9 luni e de 1,58 mld lei
Provizioanele constituite de bănci în procesul de curăţare a portofoliului de credite neperformante au dus la o pierdere netă a sistemului la nouă luni de 1,58 miliarde lei, dar la finele anului rezultatul negativ va depăşi "lejer" 2 miliarde lei, afirmă şeful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză.
Urmărește
328 afișări
Cinteză: Pierderea sistemului bancar va depăşi lejer două miliarde de lei în 2014. La 9 luni e de 1,58 mld lei (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)
"Pe fondul provizioanelor mari care s-au înregistrat, şi vă spun că mai urmează multe provizioane, la 30 septembrie sistemul are o pierdere de 1,58 miliarde lei. Pierderea va depăşi lejer 2 miliarde de lei", a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, la seminarul EU-Cofile organizat de Apha Bank, BNR şi ARB.
Şeful supravegherii nu exclude ca pierderea din acest an să depăşească rezultatul negativ record înregistrat în 2012, de 2,34 miliarde lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
În urma procesului demarat în luna aprilie la solicitarea BNR, rata creditelor neperformante a coborât de la 22,3% la 15,3%, însă oficialul băncii centrale susţine că această scădere trebuia să fie şi mai abrubtă, chiar sub 10%.
"Sunt unii care n-au făcut restructurarea protofoliului de neperformante aşa cum am cerut şi au termen limită 30 noiembrie", a explicat Cinteză.
El a adăugat că în unele cazuri nu a vrut să forţeze scoaterea în afara bilanţului, întrucât instituţiile de credit voiau să urmăreasscă în continuare acele garanţii şi existau probleme de soft care presupuneau un cost imediat mare, iar implementarea se făcea oricum mai greoi.
După primul trimestru, sistemul bancar avea un profit de 597 milioane lei, care a coborât la 209 milioane lei la jumătatea anului, pentru a se transforma în pierdere la septembrie.
Citeză a arătat că BNR acceptă un provizion mai mic de 90% pentru firmele cu restanţe mai mari de 90 zile aflate în insolvenţă doar pentru băncile care au demonstrat că pot executa garanţiile de acel tip în cazuri similare la un nivel de peste 10% din valoare sau există un plan ferm de restructurare, acceptat de judecător şi aprobat de creditor.
"Ce a obţinut Volksbank cu procentul ăla nemaipomenit de bun obţinut la vânzare puţini au înţeles că nu trebuie luat ca reper. Noi credem că acum ce poate să se obţină este cel mult 10%", a explicat Cinteză.
El a arătat că piaţa este suprasaturată de oferta de active neperformante în acest moment, iar nivelul de recuperare a scăzut puternic.
În vara acestui an, Volksbank a vândut credite neperformante în sumă de 500 de milioane euro pentru circa 100 de milioane euro, reprezentând un grad de recuperare de circa 20%. Gradul de recuperare este ridicat şi pentru că aproximativ 85% erau credite ipotecare de retail.
El a precizat că pentru firmele aflate în insolvenţă gradul mediu de recuperare se plasează la 6-7%.
"Numărul insolvenţelor a început să scadă. Dacă se reuşeşte crearea acestei baze de date cu administratorii şi acţionarii care au băgat firme în insolvenţă, sportul ăsta naţional o să se diminueze. Una din şapte firme intră în insolvenţă şi doar 2% ies din procedură, restul se duc în faliment", a continuat Cinteză.
El s-a arătat mulţumit de primele patru bănci ca mărime din sistem, care nu au probleme cu modul în care trebuie să provizioneze, mai cu seamă pentru primele două din sistem, care au aplicat foarte strict recomandările băncii centrale.
În ceea ce priveşte Banca Transilvania, care a avut în ultimii ani un grad mai redus de credite neperformante, Cinteză a explicat că acesst lucru se datorează faptului că portofoliu a fost constituit din credite de valoare mică medie acordate unu număr larg de debitori.
Pe de altă parte, Cinteză a arătat că existe şi bănci care n-au înţeles sau n-au vrut să aplice recomandările BNR.
"O bancă a venit cu grad de acoperire de 30% cu provizioane a creditelor neperformante de la firmele în insolvenţă (...) Dacă nu se rezolvă şi nu ne confrmă până marţi că şi-au rezolvat problema, de marţi începând li se va sista dreptul de a atrage depozite", a adăugat şeful supravegherii BNR.
În opinia lui Cinteză, marea problemă a sistemului va rămâne în continuare insolvenţa companiilor debitoare.
Concomitent cu scoaterea în afara bilanţului sau provizionării reditelor neperformante, solvabilitatea sistemului a urcat la 17,1%, de la 15,5% la finele anului trecut
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: TOPUL COMISIOANELOR: Ce taxe iau băncile pentru administrarea unui cont curent, interogarea soldului şi retragerea de numerar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe