Cinteză: Restituirea în lei a creditelor luate în valută ar falimenta băncile

Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat în Comisia de buget din Senat, despre propunerea legislativă de restituire în lei a creditelor luate în valută, la cursul de la semnarea contractului,că măsura ar genera criză de sistem şi că vor fi bănci care vor da faliment.

Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului Cinteză: Restituirea în lei a creditelor luate în valută ar falimenta băncile

Cinteză: Restituirea în lei a creditelor luate în valută ar falimenta băncile (Imagine: Octav Ganea/ Publimedia)

"Din studiile pe care le-am făcut, o astfel de măsură ar genera o criză de sistem. (...) Vor fi bănci care vor da, a doua zi, faliment", a spus Cinteză, care a prezentat punctul de vedere al Băncii Naţionale a României în legătură cu această propunere legislativă, discutată marţi în Comisia de buget din Senat.

El a transmis senatorilor că există un singur caz de rambursare a creditului în moneda naţională, la cursul din data semnării contractului, în Croaţia.

"Un singur caz, din cauza căruia banca părăseşte Croaţia", a spus Cinteză.

Senatorii din Comisia de buget au arătat că, deşi în alte ţări este valabilă, măsura falimentului persoanelor fizice nu poate fi introdusă şi în România şi au anunţat că vor organiza, în perioada următoare, o întâlnire cu Asociaţia Naţională a Băncilor şi cu reprezentanţii BNR, pentru a se găsi soluţii în cazul persoanelor care nu mai pot restitui creditele în alte monede.

Legea pentru completarea OUG 50/2010, privind contractele pentru consumatori a primit un raport de respingere din partea Comisiei de buget-finanţe din Senat. Propunerea legislativă prevede că rambursarea, totală sau parţială, anticipată a creditelor şi a dobânzilor aferente creditelor utilizate, se poate efectua în moneda în care s-a acordat creditul, în moneda de referinţă a creditului sau în lei, în funcţie de opţiunea titularului creditului.

Proiectul de lege prevede că în cazul restituirii în lei a creditelor aflate în altă monedă, respectiv în moneda de referinţă, acestea se vor recalcula, la solicitarea titularului creditului. La recalcularea în lei a creditului datorat, se va ţine cont de ratele de credit lunare achitate şi de dobânda aferentă creditului utilizat. Valoarea creditului de rambursat, prin recalcularea în lei, se determină prin înmulţirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei în care s-a acordat creditul sau moneda de referinţă a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit, se mai propune în proiect.

Propunerea legislativă a fost semnată de parlamentarii Biró Rozalia-Ibolya (UDMR), Cristian Petru Bodea (PNL), Florian Dorel Bodog (PSD), Valeriu-Victor Boeriu (PNL), Găvrilă Ghilea - senator (PDL), Klárik László-Attila ( UDMR), Pataki Csaba (UDMR) Gheorghe-Dănuţ Bogdan (PSD) Florica Cherecheş (PNL), Costin Gheorghe (PNL) Cseke Attila-Zoltan (UDMR), Sonia-Maria Drăghici (PSD) Kereskényi Gábor (UDMR), Liviu Laza-Matiuţa (PDL), Adrian-Miroslav Merka (UDSCR, minorităţi), Nechita-Adrian Oros (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD) Szabó Ödön (UDMR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici