Creşterea vine pe fondul climatului pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului (în contextul mix-ului relaxat de politici economice) şi eliminării accizei suplimentare la carburanţi.
Se evidenţiază majorarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate cu un ritm lunar de 10,2%, evoluţie influenţată de eliminarea accizei suplimentare de la 1 ianuarie.
De asemenea, dinamica lunară a vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun a accelerat de la 1,3% în decembrie la 1,5% în ianuarie, maximul din aprilie.
Totodată, ritmul lunar al vânzărilor de mărfuri nealimentare a accelerat de la 0,2% în decembrie la 3,6% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2019.
În dinamică an/an comerţul cu amănuntul a accelerat de la 9,3% în decembrie la 11,1% în ianuarie, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2018.
Se evidenţiază accelerarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate de la 5,1% an/an în decembrie la 11,9% an/an în ianuarie (maximul din luna august).
De asemenea, vânzările de mărfuri alimentare/băuturi/tutun au accelerat de la 9,4% an/an în decembrie la 10,6% an/an în ianuarie (cel mai bun ritm din martie 2018).
Nu în ultimul rând, vânzările de produse nealimentare au accelerat la 11,2% an/an în ianuarie (maximul din martie 2019), evoluţie susţinută de majorarea venitului real disponibil al populaţiei şi climatul pozitiv din piaţa creditului.
Conform scenariului macroeconomic central BT consumul privat (principala componentă a PIB) ar putea creşte cu un ritm mediu anual de 4,8% în perioada 2020-2022, în decelerare comparativ cu dinamica medie din perioada 2015-2019, evoluţie determinată de rebalansarea politicii economice interne, notează analiştii băncii.