Cioloş: România trebuie să fie creativă şi echilibrată în privinţa Politici Agricole Comune
România trebuie să fie "creativă" şi "echilibrată" în discuţiile privind viitorul Politicii Agricole Comune, abordările "simpliste", sau reducerea dezbaterilor la problema subvenţiilor, fiind lipsite de beneficii, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş.
Cioloş: România trebuie să fie creativă şi echilibrată în privinţa Politici Agricole Comune (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)
"România va trebui să fie creativă în discuţiile privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC - n.r.). Nu cred că abordarea simplistă, de felul «conservator / liberal» este benefică pentru România. România trebuie să fie în cadrul PAC un factor de echilibru dinamic reformist, între politica de subvenţii şi politica structurală şi de dezvoltare rurală", a spus Cioloş, a cărui candidatură din partea României pentru portofoliul Agriculturii din Comisia Europeană urmează să fie oficializată.
Ca politică fondatoare a spaţiului european, PAC a reuşit să-şi păstreze importanţa şi actualitatea pentru că "a ştiut să se reformeze şi să se adapteze" realităţilor unei Uniuni Europene cu 27 de state, a mai spus fostul ministru.
"România poate să participe la toată această construcţie dacă ştie în primul rând ce vrea ca ţară de la agricultura ei. Ideea că România este o ţară conservatoare faţă de PAC pentru că vrea menţinerea subvenţiilor mi se pare una simplistă şi lipsită de substanţă. Cum să vrei să fii conservator în calitate de stat membru recent intrat în UE cu o politică ce a fost gândită pentru 6 state membre, apoi adaptată pentru 9, pentru 12 şi pentru 15 state membre?", a comentat Cioloş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Mai mult, el a precizat că nici abordările sale "personale" din perioada în care a funcţionat la Ministerul Agriculturii nu au fost conservatoare.
"Am încercat să văd în ce fel România şi-ar putea aduce contribuţia la căutarea unui compromis pozitiv în deciziile de reformare a PAC, în aşa fel încât PAC să rămână în continuare un instrument de susţinere a restructurării agriculturii, pentru creşterea performanţei economice a acesteia, fără însă a sacrifica prin asta vitalitatea şi diversitatea spaţiului rural", a adăugat fostul ministru, care este şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a Agriculturii.
El crede că politica agricolă europeană a viitorului trebuie să se reformeze în continuare, în încercarea de a răspunde diversităţilor şi specificităţilor agriculturilor celor 27 de state membre ale UE.
Fostul ministru al Agriculturii mai crede că reducerea discuţiilor despre PAC doar la problema subvenţiilor şi la nivelul acestora este "neproductivă şi nedreaptă".
"Nu cred că o politică agricolă comună înseamnă doar un nivel de subvenţii ridicat...Mi se pare o analiza simplistă. Prin politica structurală şi de dezvoltare rurală, prin mecanismele de asigurare a stabilităţii veniturilor agricultorilor şi a aprovizionării pieţelor, PAC trebuie să fie capabilă să răspundă acum, în secolul 21, aşteptărilor unei agriculturi europene mult mai diverse decât în anii '60 şi mult mai deschisă pieţelor internaţionale decât acum câteva decenii. Sigur că există în momentul de faţă un decalaj privind nivelul de subvenţionare directă a agriculturii şi acest lucru va trebui clarificat în viitor", a mai comentat Cioloş, pentru MEDIAFAX.
Fostul ministru al Agriculturii a mai declarat că existenţa unei agriculturii performante, care să mulţumească consumatorii şi contribuabilii depinde şi de "inventivitatea" în privinţa "mecanismelor de susţinere şi a eficienţei acestora".
"Să căutam idei care să ţină cont de realitatea UE cu 27 state membre, cu cetăţeni tot mai atenţi la calitatea a ceea ce mănâncă, să ţinem cont de faptul că UE este unul dintre principalii jucători pe piaţa mondială în sectorul agroalimentar dar în acelaş timp să nu uităm că cetăţenii europeni vor un spaţiu rural dinamic şi sănătos", a conchis fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO