- Home
- Economic
- NICOSIA, (10.06.2011, 15:38)
- Oncu Marius Gheorghe , Oncu Marius Gheorghe ,
Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor
Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor, ca urmare a retrogradării statului din cauza expunerii faţă de Grecia, a declinului cererii dar şi a creşterii randamentelor cerute de investitori pentru obligaţiuni.
Urmărește
476 afișări
Cipru ar putea deveni următoarea problemă a zonei euro în criza datoriilor (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
Guvernul de la Nicosia nu se confruntă cu probleme legate de finanţarea pe termen scurt şi după multe criterii fiscale este într-o situaţie mai bună decât Grecia, Irlanda sau Portugalia, ţări care primesc ajutor financiar extern.
Creşterea randamentelor pentru obligaţiunile cipriote, de 0,8 puncte procentuale faţă de mijlocul lunii mai, a determinat însă unii analiştii să considere că statul ar putea fi nevoit să ceară un pachet de ajutor financiar pe termen lung.
"Există un risc în creştere ca Cipru să se alăture Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Nu este necesar, dar mulţi indicatori sugerează că Cipru se apropie de a cere ajutor financiar extern", a afirmat David Schnautz, analist la Commerzbank Londra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LinkedIn Premium e acuzat că a partajat mesaje cu terți pentru a antrena modele de Inteligență Artificială. Cum se apără compania
-
Călin Georgescu: „Se discută ca, în cazul în care aş fi oprit, aş putea să iau legătura cu cineva din zona suveranistă şi să devin prim-ministru”
-
Daniel Fenechiu: Exclus ca Ilie Bolojan să dea înapoi în privinţa concedierilor
-
Trump va susţine un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, temele fiind încă neclare
Un raport al Commerzbank recomandă investitorilor să nu cumpere obligaţiuni ale Ciprului.
"Opinia mea este că mulţi investitori consideră Cipru ca fiind foarte legat de Grecia şi dacă nu se ating de Grecia nu vor fi interesaţi nici de Cipru", a spus Schnautz.
Obligaţiunile pe zece ani emise de Cipru în februarie anul trecut au fost tranzacţionate joi la un randament de 7%, în creştere de la 6,2% în mai şi 4,2% la mijlocul anului trecut.
În timpul crizei din Grecia, Irlanda şi Portugalia, investitorii au considerat nivelul de 7% al randamentului titlurilor la zece ani ca un semnal al pericolului, întrucât guvernele ar putea fi incapabile să se finanţeze pe termen lung la asemenea costuri.
Cipru reprezintă doar 0,2% din economia zonei euro şi are un necesar brut de finanţare de două miliarde de euro în acest an, sumă foarte mică raportată la programul de 110 miliarde de euro, cu durată de trei ani, aprobat pentru Grecia anul trecut.
Astfel, Uniunea Europeană şi-ar permite cu uşurinţă un pachet financiar de salvare a Ciprului, notează Reuters.
Intervenţia pentru sprijinirea financiară a încă unui stat din zona euro, al patrulea, ar putea cauza probleme pe pieţele financiare evidenţiind modul în care criza datoriilor se poate extinde din cauza faptului că problemele dintrăun stat afectează şi alte ţări.
Cipru a fost retrogradat în ultimele luni de toate cele trei mari agenţii de rating, Fitch, Standard & Poor's şi Moody's, întrucât băncile au obligaţiuni în valoare de cinci miliarde de euro ale statului elen, iar economia este expusă puternic faţă de Grecia prin legăturile comerciale.
La sfârşitul lui mai, Fitch a retrogradat Cipru cu trei trepte, la "A-", cu perspectivă negativă, din cauza pericolului ca o restructurare a datoriei statului elen să forţeze guvernul de la Nicosia să-şi recapitalizeze băncile.
Băncile cipriote au luat măsuri pentru a-şi consolida capitalul în ultimul an, iar Fitch consideră că aceastea sunt "relativ bine poziţionate" pentru a suporta şi pierderi de 50% din obligaţiunile elene.
În România sunt prezente două bănci din Cipru, respectiv Bank of Cyprus şi Marfin Popular Bank.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe