- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.08.2023, 12:06)
- Miruna Diaconu
Circa 40% din zborurile locale au avut întârzieri în perioada 1 iunie – 15 august
Aeroportul din Bucureşti, cel mai mare terminal după numărul de pasageri, a avut cele mai multe zboruri întârziate, anunţă Ziarul Financiar. Aeroportul din Iaşi este pe primul loc la anulări de zboruri, cu o rată a anulărilor de 2,9%.
Urmărește
192 afișări
Circa 40% din zborurile locale au avut întârzieri în perioada 1 iunie – 15 august
În perioada 1 iunie – 15 august, circa 40% din zborurile care au aterizat sau decolat de pe aeroporturile locale au avut întârzieri, iar 2% din zborurile programate au fost anulate în aceeaşi perioadă, potrivit datelor Eurocontrol. Vara acestui an a venit cu o altă rundă de provocări pentru cei care au ales în acest an să meargă în vacanţe cu avionul.
Spaţiul public a fost inundat de situaţii şi imagini din aeroporturi cu pasageri furioşi cărora zborul le-a fost întârziat chiar şi ore sau cursa a fost anulată. Mai mult, nervii pasagerilor au fost şi mai mult întinşi odată ce au aflat că operatorii aerieni nu le oferă compensaţii, cazare sau masă, ci trebuie să se descurce.
În urma anulării multor zboruri, în special de către compania Wizz Air, cel mai mare operator aerian de pe plan local, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a îndemnat pasagerii afectaţi de zborurile cu probleme să se adreseze şi să facă sesizări Centrului European al Consumatorilor din România, adică o filială a Centrului European al Consumatorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
„Acest site este pus la dispoziţia consumatorilor români de Uniunea Europenă, pentru rezolvarea problemelor şi recuperarea prejudiciilor. Este important de reţinut că ANPC nu poate interveni şi nu poate aplica amenzi în acest caz, deoarece Wizz Air nu are reprezentanţă în România.“
„Cetăţenii români pot sesiza Centrul European al Consumatorilor România atunci când întâmpină probleme cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european; vor să ştie ce drepturi au în timpul unor călătorii în alt stat European; vor să depună o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei“, au anunţat reprezentanţii ministerului pe pagina de Facebook a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Discuţia despre sancţionarea companiilor aeriene a apărut încă de anul trecut, când Blue Air a primit o amendă record de 2 milioane euro de la ANPC pentru anularea zborurilor. Instituţia spunea, la acea vreme, că nu poate aplica sancţiuni altor companii aeriene străine pentru că nu au sediul sau un punct de lucru în România. Wizz Air este cea mai mare companie aeriană locală, operând pe mai bine de jumătate din aeroporturile locale, iar cea mai mare bază aeriană din reţeaua companiei se află la Bucureşti. Cu toate acestea, ANPC nu poate dispune sancţiuni.
Ministerul a îndemnat pasagerii să se adreseze Centrului European al Consumatorilor, însă filiala locală spune că ea nu poate aplica sancţiuni pentru neregulile companiilor aeriene.
„ECC România, asemeni celorlalte Centre din Reţeaua ECC, face doar soluţionare pe cale amiabilă. Solicitările consumatorilor sunt analizate, apoi, dacă este cazul, sunt instrumentate împreună cu Centrul din statul unde are sediul comerciantul. Centrul din statul unde are sediul comerciantul ia legătura cu acesta şi încearcă găsirea unei soluţii pe cale amiabilă. În cazul în care o soluţie pe cale amiabilă nu este posibilă, consumatorii sunt direcţionaţi către autorităţile relevante, dacă există, sau li se oferă informaţii cu privire la celelalte mijloace de soluţionare existente (soluţionare alternativă a litigiilor, procedura europeană privind cererile cu valoare redusă, procedura normală prin instanţă etc.)“, spun reprezentanţii Centrului European al Consumatorilor din România la solicitarea ZF.
Centrul European a primit în perioada 1 iunie – 18 august 481 de sesizări de la cetăţeni români împotriva unor companii aeriene cu sediul în alte state membre ale Uniunii Europene. Cele mai reclamate companii au fost Wizz Air, Ryanair şi Lufthansa.
„Consumatorii au sesizat: 41% anulări, 26% întârzieri, 10% alte probleme (legate de rezervări, check-in online, credite de zbor etc.), 5% refuz la îmbarcare, 3% bagaje pierdute“, spun reprezentanţii Centrului European.
Principalele cauze ale întârzierii zborurilor, spun reprezentanţii Eurocontrol, sunt reacţionare, adică întârzieri cauzate de sosirea târzie a aeronavelor, a echipajului, a pasagerilor sau a bagajelor din călătoriile anterioare, cât şi întârzieri cauzate direct de compania aeriană.
Companiile low-cost alocă o singură aeronavă chiar şi pe 6-8 segmente, asta înseamnă că, dacă primul zbor al aeronavei are întârziere, va afecta toate celelalte zboruri pe care aeronava respectivă va trebui să le opereze în acea zi.
Aeroportul din Bucureşti, cel mai mare terminal după numărul de pasageri, a avut în perioada menţionată cele mai multe zboruri întârziate raportat la numărul de curse programate. Însă, la capitolul anulări, Aeroportul din Iaşi este pe primul loc, cu o rată a anulărilor de 2,9%. Pe aeroportul din Iaşi, cele mai multe curse sunt operate de Wizz Air.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump