Circa 50% dintre proprietari vor încheia, până în iulie 2011, o asigurare obligatorie a locuinţei

Circa 50% dintre proprietarii de imobile vor încheia, până în iulie 2011, o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor, comparativ cu mai puţin 10% în prezent, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Circa 50% dintre proprietari vor încheia, până în iulie 2011, o asigurare obligatorie a locuinţei

Circa 50% dintre proprietari vor încheia, până în iulie 2011, o asigurare obligatorie a locuinţei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Potrivit datelor PAID, de la 15 iulie au fost încheiate peste 75.000 de poliţe. Estimez că până la finele anului, cota poliţelor obligatorii va ajunge la nivelul celor facultative, iar până la 15 iulie 2011 circa 50% din proprietarii de imobile îşi vor asigura locuinţele", a spus Toncescu, prezentă la un eveniment de specialitate.

Legislaţia obligă proprietarii de imobile să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe este situată între 10.000 (locuinţă de tip B) şi 20.000 de euro (locuinţă de tip A).

Potrivit Legii 260/2008, tipul A de locuinţă este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, iar tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise începând cu 15 iulie şi acoperă riscul de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren.

Termenul limită pentru încheierea unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei expiră la 15 ianuarie 2011. După acest termen, cei care nu se vor conforma vor fi sancţionaţi de primării cu amenzi între 100 şi 500 lei.

Poliţele sunt emise de Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID), societate înfiinţată în septembrie 2009 de 13 acţionari, care intermediază vânzarea acestor contracte de asigurare.

"Conform legislaţiei, amenziile vor fi aplicate de autorităţile locale, respectiv primării", a mai spus Toncescu.

Fondul locativ naţional numără circa opt milioane de locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici