Prima pagină » Economic » Sterling a obţinut 5 mil. dolari pentru operaţiunile din România şi Marea Nordului

Sterling a obţinut 5 mil. dolari pentru operaţiunile din România şi Marea Nordului

Sterling Resources a încheiat un acord de finanţare de cinci milioane de dolari, destinat şi operaţiunilor din România, cu firma Canaccord Capital Corporation, care s-a numărat, în 2007, printre intermediarii unei majorări de capital a Gabriel Resources, proprietarul Roşia Montană Gold Corporation.
Sterling a obţinut 5 mil. dolari pentru operaţiunile din România şi Marea Nordului
24 mart. 2009, 15:24, Economic

Sterling şi Gabriel Resources, ambele înregistrate în Canada, au un acţionar comun, fondul canadian de investiţii Sprott Asset Management, care are acţiuni şi la Carpathian Gold, firmă de extragere a aurului, cu concesiuni în România şi Ungaria. Concesiunea din România este situată în Munţii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roşia Montană.

Canaccord Capital Corporation va subscrie integral într-o emisiune de obligaţiuni securizate derulată de Sterling Resources, în urma căreia compania de petrol şi gaze va încasa cinci milioane de dolari, se arată într-un comunicat publicat marţi de Sterling.

"Sterling urmează să utilizeze încasările nete din această emisiune pentru finanţarea prgoramelor de explorare şi evaluare în secţiunea britanică a Mării Nordului şi în România, precum şi pentru alte scopuri la nivel corporatist", anunţă firma canadiană.

Gabriel Resources a derulat, în aprilie 2007, o ofertă publică de acţiuni în urma căreia a obţinut 128 milioane de dolari, fonduri destinate, potrivit companiei, finanţării proiectului Roşia Montană.

Canaccord Capital Corporation s-a numărat printre intermediarii operaţiunii.

Sterling deţine, din 1992, drepturile de explorare a două perimetre petrolifere şi gazeifere din Marea Neagră, condiţionate, prin contractul încheiat în urmă cu 17 ani, de împărţirea producţiei cu statul român.

Guvernul Tăriceanu a hotărât, în 12 noiembrie 2008, printr-un act adiţional la acordul petrolier încheiat cu Sterling, concesionarea perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia din Marea Neagră către compania canadiană.

Curtea Internaţională de Justiţie a decis, la începutul lunii februarie a acestui an, că României îi revine aproape 80% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră.

Ulterior deciziei Curţii, transformarea acordului cu firma Sterling dintr-unul de explorare într-unul de exploatare şi plata unor redevenţe a devenit subiect de controversă politică, transferată în plan public. Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea că statul român, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a cedat Sterling resursele de petrol şi gaze din cele două perimetre înainte de a fi cunoscută decizia Curţii de la Haga.