- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CIS solicită urgentarea implementării legislaţiei privind energia regenerabilă
Investitorii străini în domeniul energiei solicită urgentarea implementării legislaţiei în domeniul energiei regenerabile care să asigure un cadru stabil şi predictibil, precizând că în caz contrar România ar putea pierde investiții de cinci miliarde de euro.
"Trebuie să ne asigurăm că România nu va pierde proiectele de energie regenerabilă. În acest sens este nevoie de o legislaţie predictibilă şi stabilă. Sectorul energiei regenerabile funcţionează în cadrul unei legislaţii vechi din 2004, iar investitorii îşi amână planurile de dezvoltare de producţie", a declarat miercuri, la o masă rotundă pe tema energiei regenerabile organizată de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), Frank Hajdinjak, preşedintele grupului de lucru pe energie al Consiliului şi director general al E.ON România.
El a arătat că România are un potenţial investiţional în domeniul energiei regenerabile, doar în sectorul eolian de cinci miliarde de euro în următorii trei ani, respectiv 3.000 de MW instalaţi, în condiţiile în care 1 MW instalat costă 1,7 milioane de euro.
"Estimările aparţin Asociaţiei în domeniul energiei regenerabile. Investiţiile vor fi mult mai mici dacă nu se implementează mai multe măsuri de sprijinire a sectorului. Cum investiţia medie într-o capacitate de generare în acest sector se ridică la 100 milioane de euro, nu există niciun investitor capabil să susţină un plan de investiţii care să primească o asemenea finanţare în absenţa unui cadru legislatic clar, stabil şi prietenos", a spus Hajdinjak.
În acest sens, CIS propune o serie de măsuri urgente necesare pentru atragerea de investiţiilor, printre acestea numărându-se implementarea cu prioritate a legislaţiei atât primare, cât şi secundare.
România a adoptat încă din 2008 o lege în domeniu care defineşte cadrul de stimulente pentru investiţii în acest sector, dar autorităţile de Bruxelles nu au fost notificate cu privire la acest document, astfel că legislaţia nu se aplică, spun reprezentanţii CIS.
În acelaşi timp, investitorii cer reglementări suplimentare care trebuie să însoţească legislaţia, referitoare la garanţiile privind preţul minim al certificatelor verzi după 2016, alocarea finală şi validitatea certificatelor, precum şi procedura în cazul certificatelor în exces.
Pe de altă parte, investitorii sunt nemulţumiţi că, pe lângă întârzierea adoptării legislaţiei, autorităţile au în vedere modificarea acesteia.
"Autorităţile române au trimis Directoratului pentru Competiţie al Uniunii Europene o propunere privind posibilitatea de a revizui schema de acordare a certificatelor verzi, începând cu 2017, în funcţie de profitabilitatea proiectelor implementate până la data respectivă. Această abordare afectează planurile de afaceri pe termen lung şi capacitatea de finanţare a proiectelor, dacă modificarea legislaţia se va aplica doar proiectelor noi şi nu celor deja realizate", a precizat Hajdinjak.
În acest context, Jean Valvis, proprietarul Valvis Holding, copreşedintele Comisiei de energie regenerabilă din CIS, a arătat că dacă legislaţia va fi modificată, va anula orice investiţie în acest sector.
Investitorii străini au menţionat că în cazul în care se vor menţine condiţiile actuale companiile vor investi în ţări cu legislaţie mai prietenoasă. Aceştia au menţionat că oricum România este o piaţă cu un risc mai ridicat faţă de alte ţări, context în care şi rata de rentabilitate ar trebui să fie mai mare.
O barieră identificată de investitori pentru dezvoltarea sectorului este accesul limitat la sistemul naţional de distribuţie.
"În momenul în care sunt dezvoltate noi capacităţi, acestea au nevoie de acces la sistemul naţional de distribuţie, care depinde de investiţiile în reţeaua Transelectrica. Capacitatea redusă de a prelua energia regenerabilă devine o barieră foarte importantă pentru investiţii mai ales în dezvoltarea celor mari de generare. Situaţia din Dobrogea se repetă şi în Moldova, în ceea ce priveşte disponibilitatea reţelei", spun reprezentanţii CIS.
Consiliul reprezintă peste 125 de companii cu investiţii totale în România de 36 de miliarde de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO