„Din bugetul total pentru apelurile lansate, din cei 28 de miliarde de euro alocaţi României pe politica de coeziune, sunt linii de finanţare deschise pentru toate domeniile în cuantum de 25 de miliarde de euro, până în momentul de faţă. Avem contracte de finanţare semnate: 73%, într-o perioadă de mai puţin de doi ani, în sumă de 21,2 miliarde de euro” a spus, vineri, Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul conferinţei „Priorităţi de investiţii în România 2021-2027”.
În plus, plăţile către beneficiari sunt în valoare de 8,4 miliarde de euro, conform sursei citate.
„În total, politica de coeziune cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR – n.red.), care face parte din politica agricolă comună, dar reprezintă fondurile structurale şi de investiţii – împreună au contribuit cu 8,6 miliarde de euro infuzie în economie, care cu efectul de levier se duce la 11-12 miliade de euro. Vorbesc ca plus valoare. Suntem în media Uniunii Europene (n.red. – 28%). Aşteptăm ca pe solicitările de autorizare transmise să intre şi alţi bani”, a completat Plumb.
De exemplu, pe sănătate, România a accesat: 325 de milioane de euro pentru screening-uri şi tratamente precoce pentru diverse boli (TBC, HIV – SIDA etc.), beneficiind 500.000 de persoane; 37 de proiecte pentru unităţile de primiri urgenţe în modernizare şi 20 de ambulatorii.
„Aşteptăm în continuare facturi la Bruxelles pentru lucrări efectuate, (…) încă 80%”, a spus comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.
Ministrul român al Fondurilor Europene a răspuns că România mai aşteaptă aprobări pentru cinci proiecte majore, fiind în analiză Centura de Sud a Bucureştiului, eroziunea costieră, ecluzele (Agidea, Ovidiu) şi două proiecte de apă şi canalizare.
„Aşteptăm Sibiu – Piteşti. Aşteptăm să ne spuneţi cum procedăm în continuare cu spitalele regionale. Este decizia dumneavoastră. Suntem la dispoziţia dumneavoastră”, a adăugat Creţu.