- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Citi: Leul se va deprecia la 4,32 lei/euro până la sfârşitul anului
Citi a revizuit estimările privind cursul de schimb la finele anului, de la 4,18 lei/euro la 4,32 lei/euro, dar anticipează că moneda nţională se va întări în raport cu euro în 2010, ca urmare a reducerii instabilităţii politice şi a incertitudinilor privind implementarea acordului cu FMI.
Citi: Leul se va deprecia la 4,32 lei/euro până la sfârşitul anului (Imagine: Mediafax Foto)
Leul se va aprecia în raport cu euro anul următor, la 4,25 lei/euro în primul trimestru al anului următor, 4,2 lei/euro la jumătatea lui 2010, 4,18 lei/euro la finele trimestrului al treilea şi 4,15 lei/euro la sfârşitul lui 2010, potrivit unui raport al Citi.
Declinul leului la 4,32 unităţi în raport cu euro reprezintă o depreciere de 10% a monedei naţionale comparativ cu sfârşitul lui 2009.
Proiecţia Citi se bazează pe disponibilitatea şi capacitatea Băncii Naţionale a României (BNR) de a menţine cursul de schimb în jurul nivelului de 4,3 lei/euro, se arată în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
-
Fibroza chistică, una dintre cele mai frecvente boli genetice rare. Cum se diagnostichează şi ce teste sunt utilizate pentru a confirma boala? Interviu cu Prof. univ. Liviu Laurenţiu Pop
-
Descoperire majoră. O amuletă cu un text ar putea schimba istoria creştinism în Europa. Arheolog: În text apare în latină - Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu
-
Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
O abatere substanţială de la această presupunere ar forţa analiştii Citi să revizuiască prognozele privind cursul de schimb.
Leul a atras o atenţie deosebită în ultima perioadă, în urma rapoartelor unei prezenţe active a BNR pe piaţa valutară şi a creşterii incertitudinii politice, cauzată de retragerea PSD din coaliţia guvernamentală, menţionează analiştii Citi.
Aceştia se aşteaptă la un deficit de cont curent de 4,8% din PIB în 2009 şi de 6,1% în 2010.
Parlamentul a aprobat, marţi, o moţiune de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc 2 se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune a fost aprobată.
După anunţul privind căderea Guvernului Boc 2, cursul a urcat la 4,3 lei/euro. Dealerii suspectează BNR că a intervenit indirect pe piaţă prin vânzare de euro, pentru a împiedica deprecierea mai abruptă a leului. Bursa nu a reacţionat la informaţia că moţinea de cenzură a trecut.
Leul a închis şedinţa de tranzacţionare de miercuri la 4,2940 - 4,2980 lei/euro, nivel apropiat de cel de la finele şedinţei anterioare.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO