Citi: România va înregistra în 2009 o contracţie a economiei de 2,5%
Citi anticipează că România va înregistra în acest an o contracţie a economiei de 2,5%, cauzată de accesul redus la pieţele de capital şi de evoluţia economiilor din zona euro, şi o ajustare a deficitului de cont curent la 8% din PIB şi a celui bugetar la 4% din PIB.
Citi: România va înregistra în 2009 o contracţie a economiei de 2,5%
"Anticipăm că evoluţia economică din zona euro şi condiţiile nefavorabile de pe pieţele de capital vor conduce la o contracţie a PIB-ului României de 2,5%, comparativ cu creşterea economică de 7,1% înregistrată în 2008. (...) Având în vedere gradul de supraîncălzire din timpul perioadei de boom, nu am exclude o contracţie mai bruscă, care ar juca un rol important în procesul de ajustare externă", se arată într-un raport al Citi.
Deficitul de cont curent a depăşit anul trecut 12% din PIB, iar bugetul general consolidat a avut un deficit de 4,8% din PIB.
Totuşi, analiştii Citi estimează pentru 2010 o creştere economică de 4% şi continuarea reducerii deficitului de cont curent la 7,5% din PIB şi a celui bugetar la 3% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Citi consideră că exporturile şi importurile României vor înregistra o creştere reală de 8,1% şi respectiv 3,7% în acest an, şi de 9,6% şi respectiv 4,9% în 2010.
Referitor la inflaţie, analiştii băncii previzioneză o rată anuală de 4,9% pentru 2009 şi de 3,7% pentru 2010, în contextul în care Banca Naţională a României (BNR) îşi va menţine probabil poziţia prudentă până când politica fiscală va fi mai clară şi va exista mai multă stabilitate pe piaţa valutară.
Astfel, analiştii anticipează că relaxarea politicii monetare va avea loc în a doua jumătate a acestui an şi va duce la reducerea ratei dobânzii la 8,5%, de la 10% în prezent.
"Recunoaştem că succesul implementării programului FMI şi o revenire mai rapidă a monedei naţionale ar putea determina BNR să reducă dobânda mai agresiv decât anticipăm în prezent", se menţionează în raport.
Analiştii văd posibilă o reducere a cursului până în jurul a 4,12 lei/euro la finele anului, comparativ cu progrognoza actuală de 4,2 lei/euro, în contextul în care revenirea monedei naţionale ca urmare a acordului cu FMI şi îmbunătăţirea recentă a încrederii investitorilor a fost mai puternică decât au anticipat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO