Ordonanţa care amână plata ratelor va fi corectată luni din cauza unei „erori” şi retrimisă la publicare. Cîţu aduce lămuriri

  • Ordonanţa care amână plata ratelor va fi modificată luni, în şedinţa de Guvern
  • Guvernul va include în ordonanţă câteva clarificări ale Ministerului Finanţelor
  • Ulterior, actul normativ va fi trimis spre publicare
Urmărește
840 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa care amână plata ratelor va fi corectată luni din cauza unei „erori” şi retrimisă la publicare. Cîţu aduce lămuriri

Cîţu: Ordonanţa care amână plata ratele românilor va fi corectată luni şi retrimisă la publicare

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat pe Facebook că Ordonanţa care amână plata ratele românilor va fi corectată în şedinţa de Guvern, care va avea loc luni, de la ora 17.00.

„Ordonanţa care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în şedinţa de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”, a scris, luni, pe pagina sa de socializare, Florin Cîţu.

Ordonanţa prin care se amână plata ratelor de către români a fost adoptată, săptămâna trecută, de Guvern.

Ministrul Finanţelor anunţa că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului, persoană fizică sau juridică. Durata de suspendare poate fi cuprinsă între una şi nouă luni, dar aceasta nu va depăşi data de 31 decembrie 2020. Măsurile sunt prevăzute într-o ordonanţă adoptată joi de Guvern.

„De la data intrarii în vigoare a OUG se poate suspenda plata ratelor la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Deci ordonanţa spune cu până la nouă luni, dar nu mai mult de 31 decembrie. Debitorul poate opta să suspende obligaţia de plată a ratelor scadente, aferente imprumutului pe o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende pe perioade de o lună, dăuă sau trei luni”, a explicat Florin Cîţu.

Acesta a mai spus că cererile se pot depune până la încetarea stării de urgenţă. De asemenea, ministrul a precizat şi cine poate beneficia de suspendarea ratelor la bancă.

„Suspendarea plăţii ratelor bancare se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate <direct sau indirect> de situaţia gravă generată de pandemia de Covid-19”, a mai spus Cîţu.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Florin Cîţu a precizat că dobânzile se vor eşalona.

„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eşalonează pe toată durata creditului. Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepţie la creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici