- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
City Mall, cea mai mare afacere pentru grecul Papalekas: L-a vândut cu 103 milioane de euro şi îl răscumpără acum cu 17 milioane de euro
Cumpărătorul este omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, unul dintre foştii proprietari ai centrului comercial şi unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, care vânduse proiectul în urmă cu cinci ani.
City Mall, cea mai mare afacere pentru grecul Papalekas: L-a vândut cu 103 milioane de euro şi îl răscumpără acum cu 17 milioane de euro (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Centrul comercial City Mall din Bucureşti, intrat în faliment anul trecut, a fost vândut pentru 17,3 milioane euro unei firme controlate de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care a deţinut proiectul în 2006 şi pe care l-a vândut cu 103,5 milioane euro fondului australian APN European Retail.
De centrul comercial au fost interesaţi şase investitori, iar în urma negocierilor directe acesta a fost vândut firmei Star Imob Construct, cu un preţ cu 83% mai mic decât a fost scos la licitaţie de lichidatorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
-
Kelemen Hunor exclude posibilitatea unui guvern minoritar: „Nu e loc pentru orgolii sau demonstraţii de forţă”
Potrivit CITR, managementul proiectului poate fi preluat de noul investitor chiar şi înainte de finalizare plăţii, estimată a avea loc într-o lună, fără însă a avea dreptul de a face modificări până la dobândirea dreptului de proprietate.
"Tranzacţia dovedeşte faptul că evaluarea comandată de CITR, care a coincis cu preţul de pornire a negocierilor, de circa 21 de milioane de euro, a fost cea mai apropiată de valoarea reală de piaţă a proiectului", a declarat, într-un comunicat al CITR, Andreea Anghelof, managing partner Casa de Insolvenţă Transilvania.
Prin schimbarea strategiei de valorificare, s-a reuşit în mai puţin de două luni de la data demarării procedurii selectarea ofertantului câştigător, urmând ca în termen de şapte zile lucrătoare să se procedeze la încheierea contractului de vânzare cumpărare în formă autentică. În ceea ce priveşte plata preţului de adjudecare a centrului comercial, potrivit ofertei depuse de către ofertant şi acceptată de către Comisia de negociere directă, plata urmează a se efectua până cel târziu la finalul anului în curs. Având în vedere faptul că plata preţului de către noul proprietar poate presupune obţinerea de către acesta a unei finanţări, termenul de plată asumat este unul obişnuit în tranzacţii de acest tip, potrivit CITR.
Destinaţia centrului comercial urmează a fi stabilită de către noul proprietar însă cel mai probabil aceasta nu va suferi modificări esenţiale.
În prezent, City Mall are un grad de ocupare de 83% din spaţiul comercial şi contracte cu aproximativ 74 de chiriaşi. Complexul comercial are un trafic care se menţine la nivelul anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, pentru spaţiile din interiorul mall-ului. Mai mult, de la data deschiderii procedurii, au fost încheiate noi contracte de închiriere a spaţiilor din cadrul mall-ului.
Principalii creditori ai societăţii sunt Unicredit Bank Austria AG, Unicredit Tiriac Bank şi Bancpost şi foştii proprietari ai centrului comercial. Cele trei bănci finanţatoare ale proiectului au de recuperat 176 milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 milioane de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit Ţiriac Bank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).
Papalekas a preluat centrul comercial în anul 2005 pentru 46 de milioane de euro de la Jaguar Development, firmă cu acţionari greci şi israelieni care au investit circa 35 de milioane de euro pentru dezvoltarea mall-ului. Omul de afaceri grec a vândut după un an, proiectul pentru 103,5 milioane de euro fondului australian APN.
Demararea negocierilor directe pentru valorificarea City Mall s-a făcut la preţul de evaluare de circa 21 milioane euro, care a reieşit după analiza condiţiilor actuale de piaţă şi rezultatul licitaţiilor derulate.
Procedura de negociere directă pentru valorificarea City Mall a fost începută în luna august, după cinci încercări de licitaţii eşuate.
Proiectul are o suprafaţă închiriabilă de 19.000 metri pătraţi, printre chiriaşi numărându-se Domo, Sprider sau KFC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO