- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.11.2022, 03:00)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciucă: Au fost momente dificile, dar România a putut conta întotdeauna pe sprijinul Băncii Mondiale
În cei 30 de ani de parteneriat au fost cu siguranţă momente dificile, crize economice puternice, dar România a putut conta întotdeauna pe sprijinul şi expertiza oferite de Banca Mondială, spune premierul Nicolae Ciucă.
Urmărește
316 afișări
Ciucă: Au fost momente dificile, dar România a putut conta întotdeauna pe sprijinul Băncii Mondiale
„Sunt onorat să sărbătoresc alături de dumneavoastră cei 30 de ani de parteneriat dintre Banca Mondială şi România. În numele Guvernul pe care îl conduc, doresc să vă mulţumesc că aţi fost şi sunteţi alături de noi, un valoros şi experimentat ghid, pe drumul lung şi complicat al dezvoltării şi reformelor. În cei 30 de ani de parteneriat au fost cu siguranţă momente dificile, crize economice puternice, dar România a putut conta întotdeauna pe sprijinul şi expertiza oferite de Banca Mondială. În toată această perioadă, PIB-ul nostru a crescut de 9 ori, iar numărul firmelor chiar de 14 ori, ceea ce confirmă dinamica economică, dar şi valorificarea potenţialului de dezvoltare al ţării noastre. Împreună, am reuşit să construim un parteneriat de succes, care a generat schimbări majore, cu rezultate pozitive în sectoare cheie din economie. Recunoaştem, în egală măsură, rolul activ jucat în dezvoltarea mediului de afaceri din România asumat prin International Finance Corporation (IFC), ramura Băncii Mondiale destinată sectorului privat, care şi-a deschis biroul în ţara noastră în urmă cu 30 de ani. Astăzi, portofoliul IFC din România este cel mai mare şi mai complex la nivel european, aducând beneficii semnificative pentru economia ţării noastre”, spune Nicolae Ciucă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Premierul precizează că, în cei 30 de ani de activitate în România, Banca Mondială a dezvoltat 73 de proiecte, în valoare de 13,42 miliarde de dolari, proiecte care înseamnă investiţii şi reforme, dezvoltare şi bunăstare pentru români.
„În prezent, portofoliul activ al Băncii Mondiale în România este compus din 10 proiecte de investiţii în valoare totală de 1,78 miliarde USD şi 52 de servicii de asistenţă tehnică şi analitică. Investiţiile vizează domenii cheie pentru dezvoltarea României, precum sănătatea, educaţia, mediul, buna guvernanţă. Viziunea experţilor Băncii Mondiale sprijină în mod direct eforturile ţării noastre privind trecerea la un model economic competitiv, sustenabil şi incluziv. Tranziţia de la economia centralizată, din perioada comunistă, la economia de piaţă, într-o ţară în care valorile democratice sunt garantate, ne-a permis ca azi, în faţa noilor provocări, să putem da dovadă de rezilienţă. Dar suntem datori să arătăm viziune şi responsabilitate faţă de provocările viitorului. Apreciez în mod deosebit angajamentul Băncii Mondiale în România pe probleme legate de sustenabilitate şi climă, ţara noastră fiind aleasă a fi primul stat din Uniunea Europeană beneficiar al unui instrument al Băncii Mondiale, recent lansat-Raportul de ţară în domeniul schimbărilor climatice şi al dezvoltării. Acest raport ne ajută să identificăm oportunităţile de implementare a acţiunilor climatice atât de către sectorul public, cât şi de cel privat, astfel încât obiectivele de dezvoltare ale României să poată fi realizate în contextul adaptării la schimbările climatice. În actualul context geopolitic, determinat de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, au apărut provocări noi, legate de asigurarea de resurse energetice, pe de o parte, şi de menţinerea unor preţuri accesibile pentru consumatori. Ne bazăm şi pe asistenţa oferită de Banca Mondială pentru creşterea securităţii energetice şi a securităţii alimentare, obiective importante pentru România în aceste vremuri tulburi”, adaugă el.
El afirmă că eradicarea sărăciei extreme şi prosperitatea generată prin creştere economică, incluziune şi dezvoltare durabilă, nu sunt doar obiectivele asumate la nivel global de Banca Mondială, ci sunt obiective pentru realizarea cărora Guvernul României face eforturi constante.
„Am alocat cel mai mare buget pentru investiţii şi înţelegem valoare fiecărui euro din cele 90 de miliarde puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Aceste resurse sunt esenţiale pentru a combate sărăcia şi a dinamiza ritmul de creştere al economiei noastre. Sunt încrezător că fondurile europene şi facilităţile oferte de Grupul Băncii Mondiale reprezintă un sprijin important pentru a accesa resursele de dezvoltare necesare. Banca Mondială ne-a ajutat întotdeauna când am avut de făcut reforme de sistem, esenţiale pentru dezvoltarea ţării, reforme vizate în programele cu fonduri europene. Şi acum, când avem de făcut reforme de profunzime la care ne-am angajat la nivel de Guvern în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă - e vorba de reforma pensiilor, reforma Venitului Minim de Incluziune, reforma administraţiei şi a funcţiei publice – asistenţa Băncii Mondiale este esenţială şi reprezintă o garanţie în plus a profesionalismului şi finalizării acestor reforme”, încheie premierul Ciucă.
Nicolae Ciucă participă la evenimentul de aniversare a 30 de ani a Grupului Băncii Mondiale din România. Ulterior, el va avea o întrevedere cu Anna Akhalkatsi, manager de ţără pentru România şi Ungaria a Băncii Mondiale.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe