Clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha şi RBS depun scrisori la sediile partidelor

Grupuri de clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank şi RBS vor depune luni câte o scrisoare la sediile PDL, PC, PSD şi PNL, întrucât au observat diferenţele între declaraţiile politice şi acţiunile concrete ale acestor partide referitoare la ordonanţa privind creditele populaţiei.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha şi RBS depun scrisori la sediile partidelor

Clienţi ai Volksbank, BCR, Raiffeisen, Bancpost, Alpha şi RBS depun scrisori la sediile partidelor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Câteva mii de clienţi nemulţumiţi ai mai multor bănci locale s-au organizat pe internet pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină în relaţiile cu instituţiile, despre implementarea OUG 50/2010 şi, eventual, pentru a deschide procese colective.

Grupuri de clienţi ai unor bănci au semnat şi transmis, în luna septembrie, şi către Camera Deputaţilor şi Senat o scrisoare prin care cereau parlamentarilor să voteze în favoarea adoptării legii de aprobare a OUG 50/2010 în forma propusă de Guvern, astfel încât interesul consumatorilor să prevaleze în faţa intereselor financiare ale unor companii.

"Facem apel să puneţi interesele consumatorilor mai presus de interesele grupurilor financiar-bancare care şi-au intensificat eforturile de lobby deoarece nu vor să recunoască practicile abuzive de până acum şi, ca noi toţi, să îşi asume că, în timp de recesiune, toată societatea este afectată. Vă rugăm să votaţi prevederile OUG 50/2010 în forma propusă de Guvern şi apăraţi-ne drepturile! (...) Ne dorim ca băncile să ne respecte aşa cum o fac cu clienţii lor din alte ţări, ne dorim să fim trataţi cu respect şi bun simţ", se arată în scrisoarea transmisă Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Deputaţii din Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare au avizat pozitiv, marţi, cu unanimitate de voturi, OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori, dar au adoptat, totodată, şi 98 de amendamente la prevederile iniţiale ale acesteia.

Printre modificările propuse se numără perceperea de către creditori a unui comision de administrare cont curent concomitent cu perceperea unuia de administrare credit, aplicarea dobânzii penalizatoare la sumele restante prevăzute în contract, păstrarea comisioanelor şi tarifelor prevăzute în contractele de credit iniţiale, modificarea clauzelor aferente dobânzilor variabile prin raportarea la un indice de referinţă, pâstrandu-se nivelul de dobândă de la data conversiei şi reducerea la jumătate a sancţiunilor care pot fi impuse băncilor pentru încălcarea anumitor prevederi ale actului normativ.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Senatul a aprobat la începutul lunii septembrie legea de adoptare a OUG 50/2010. După ce a fost amendată de Comisia economică a Camerei Deputaţilor, ordonanţa va intra şi în dezbaterea Comisiei de buget-finanţe a acestui for legislativ, care va face raportul pe fond, apoi va intra în plenul Camerei, care este decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici