Clienţii băncilor vor alege între plata creditelor în rate egale sau descrescătoare

Populaţia va putea opta în ce mod se va rambursa un credit, respectiv după metoda ratelor egale calculate până la maturitate sau a ratelor descrescătoare, ultima variantă reducând costul total al împrumutului, dar limitând suma atrasă în funcţie de gradul de îndatorare.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Clienţii băncilor vor alege între plata creditelor în rate egale sau descrescătoare

Clienţii băncilor vor alege între plata creditelor în rate egale sau descrescătoare (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Rambursarea creditelor pe termen mediu şi lung se poate face în două moduri: prin rate egale (anuităţi) şi prin rate descrescătoare. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea prin care doreşte să ramburseze creditul", precizează noul alineat introdus la articolul 38 din OUG 50/2010, şi votat de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

Iniţiatorii au argumentat că existe mai multe avantaje în cazul rambursării prin rate descrescătoare, cum ar fi dobânda totală plătită, mult mai mică decât în cazul rambursării prin rate egale, fiind dat exemplu că la un credit de 300.000 de euro, pe 30 ani, cu o dobândă de 5,95% pe an, diferenţa este de 79.231 euro.

În motivaţie se mai arată că la rambursările descrescătoare suma împrumutată are rata de scădere mai mare, întrucât capitalul împrumutat scade constant de la o lună la alta, clienţii plătesc mai puţină dobândă în primii ani, iar în ultimii ani ai derulării creditului rata lunară mult mai mică decât în cazul rambursării prin anuităţi, ceea ce e în conformitate cu capacitatea de plată la vârste mai înaintate.

Un argument în favoarea ratelor descrescătoare îl reprezintă şi înţelegerea mai facilă a graficului de rambursare de către cosnumatorul fără educaţie financiară.

"Deşi metoda de rambursare prin rate descrescătoare prezintă avantaje multiple şi semnificative în favoarea consumatorilor, acestora nu le este permisă (de către creditori) rambursarea creditelor prin rate descrescătoare. Dacă pe siteuri, teoretic, câteva bănci încă mai prezintă posibilitatea de alegere a metodei prin care se poate rambursa creditul, în practică, nu se permite consumatorului să-şi manifeste opţiunea. De-a-lungul timpului, foarte puţine bănci din România au permis alegerea metodei de rambursare de către consumator. În ultimii ani, această posibilitate de alegere a dispărut. În prezent, băncile impun metoda de rambursare prin anuităţi (rate egale)", se arată în materialul de susţinere a amendamentului.

Pe partea de dezavantaje este menţionat doar că în primii ani rata este mai mare decât în varianta rambursării în rate egale, ceea ce limitează capacitatea de îndatorare a clienţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici