- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clienţii vor putea încasa pensia facultativă la 60 de ani, chiar dacă nu au plătit 90 de contribuţii
Participanţii la un fond de pensii facultative (Pilonul III), care au împlinit vârsta de 60 de ani, vor putea încasa activul personal acumulat în contul personal, chiar dacă nu au plătit 90 de contribuţii lunare şi activul personal nu este egal cu suma necesară obţinerii pensiei facultative minime.
Clienţii vor putea încasa pensia facultativă la 60 de ani, chiar dacă nu au plătit 90 de contribuţii (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
Prevederea a fost inclusă într-un proiect de normă al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) privind utilizarea activului personal al participantului la un fond de pensii facultative.
Prevederile viitorului act normativ se vor aplica până la adoptarea legii speciale privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor reglementate şi supravegheate de CSSPP.
Administratorul fondului de pensii va vira participantului, printr-o plată unică, activul net acumulat în contul personal, se spune în proiectul de normă, după ce acesta a depus, în prealabil, o cerere scrisă la sediul societăţii. Virarea banilor se va realiza prin mandat poştal sau într-un cont bancar specificat de participant sau beneficiari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
De asemenea, participantul poate să opteze pentru continuarea plăţii contribuţiilor, el putând să solicite oricând, pe baza unei cereri de plată, contravaloarea activului net personal.
În cazul invalidităţii de gradul I şi de gradul II, când se constată pierderea totală a capacităţii de muncă, participantul are dreptul să obţină contravaloarea activului său personal net.
Pentru cazurile de invaliditate de gradul III, participantul are dreptul să opteze, după caz, pentru suspendarea sau pentru continuarea plăţii contribuţiilor.
În cazul decesului participantului înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, beneficiarul/beneficiarii acestuia are/au dreptul la plata contravalorii activului personal net sau a cotei-părţi cuvenite din activul personal al participantului, după caz.
Prescripţia dreptului de a cere plata contravalorii activului personal al participantului începe să curgă de la data eliberării certificatului de moştenitor sau de legatar, respectiv de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de partaj succesoral.
La finele lunii mai, numărul celor care contribuiau la Pilonul III depăşea 160.000, iar activele acumulate se apropiau de 130 milioane de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO