„Nivelul dobânzilor este la un nivel minim istoric la lei şi la valută. Însă cererea de credite rămâne scăzută. Există 200.000 de interogări pe lună faţă de circa un milion înainte de criză. (…) Volumele de credite noi acoperă practic doar ce ajunge la maturitate„, a spus Dumitru, la un seminar de profil.
Economistul a explicat că serviciul datoriei ca procent din PIB este destul de ridicat în România, astfel că, la nivelul veniturilor din prezent, potenţialul de creditare este limitat.
„Perioada banilor uşori s-a terminat. Atunci îţi luai un credit şi toată economia creştea. În momentul de faţă, ca să faci afaceri îţi trebuie şi ştiinţă„, a arătat Dumitru.
Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante este destul de mare în România (aproape 13%) comparativ cu alte state, însă gradul de acoperire este suficient, dat fiind nivelul ridicat al ratei solvabilităţii băncilor.
„Toată lumea se gândeşte cum poate evolua creditarea în actualul context economic, care nu este promiţător. Contextul economic este unul de recuperare înceată, destul de fragilă„, a mai spus Dumitru.