- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.10.2024, 11:09)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timişenii şi constănţenii au cele mai mici rate
- Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar plătesc şi cele mai mari preţuri pentru a face o achiziţie imobiliară.
- La polul opus se află constănţenii care iau împrumuturi cu valori scăzute şi au unele dintre cele mai accesibile preţuri la apartamente.
Urmărește
217 afișări
Clujenii iau cele mai mari credite ipotecare. Timişenii şi constănţenii au cele mai mici rate
Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, a realizat o analiză internă pentru a determina comportamentul românilor care au solicitat anul acesta finanţare în judeţele cu cele mai puternice pieţe rezidenţiale din ţară.
Rezultatele cercetării indică faptul că cei mai mulţi dintre români caută din timp consultanţă specializată pentru a se asigura că atunci când găsesc locuinţa potrivită o pot cumpăra rapid. Reducerea perioadei necesare pentru obţinerea unui credit ipotecar este mai importantă ca oricând în contextul în care preţurile cresc constant, iar numărul proprietăţilor disponibile este tot mai scăzut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
„Tot mai mulţi români prospectează piaţa după ce au discutat în prealabil cu un broker de credite şi îşi cunosc foarte clar capacitatea şi condiţiile de finanţare. Datele ne arată, aşadar, că avem un cumpărător din ce în ce mai bine pregătit, care iese la cumpărături cu temele făcute, deci mai puţin vulnerabil şi expus la surprize. Evident că şi vânzătorii apreciază un astfel de client pentru că ştiu că discută cu o persoană care are potenţialul de a finaliza achiziţia”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Clujenii plătesc cele mai mari preţuri pentru locuinţele lor şi ajung să ceară şi cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari.
Creditul mediu accesat de aceştia, prin intermediul reţelei Imobiliare.ro Finance, de la începutul lui 2024 şi până la finele lunii trecute a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceştia, care la nivel naţional este de circa 20%. Noii proprietari din judeţul Cluj achită lunar o rată medie de 525 de euro.
Aproximativ 40% dintre cei care au apelat la serviciile gratuite oferite de brokerii de credite au făcut acest lucru încă din etapa de prospectare a pieţei.
Preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la valoarea de 2.896 euro/mp în luna septembrie, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Femeile aplică în număr mare pentru credite ipotecare în Bucureşti. Preţurile depăşesc un nou prag.
Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-şi cumpăra o locuinţă este ocupat de bucureşteni. Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 euro. Rata achitată de cei care au obţinut finanţare este de 430 de euro pe lună.
Aproape 45% dintre cei care au apelat la un broker de credite pentru a obţine cele mai avantajoase oferte de finanţare în vederea realizării unei achiziţii imobiliare au făcut acest pas în momentul în care se aflau în etapa de prospectare a pieţei. Alţi 23% mergeau deja la vizionări când au început să se intereseze de opţiunile pe care le aveau pentru obţinerea unui credit ipotecar.
La nivelul Capitalei s-a înregistrat anul acesta cea mai mare proporţie de femei care au aplicat pentru obţinerea unui credit ipotecar. Circa 46% dintre cererile de finanţare au venit din partea acestora. Spre comparaţie, în judeţe precum Cluj sau Constanţa doar 36% dintre persoanele care au cerut un împrumut pentru a face o achiziţie imobiliară au fost femei.
Apartamentele s-au scumpit şi în Capitală. Preţul mediu solicitat pentru locuinţele disponibile în piaţă a crescut într-un ritm similar cu cel din Cluj-Napoca. Pretenţiile proprietarilor şi dezvoltatorilor se menţin însă semnificativ mai scăzute decât cele ale vânzătorilor din vestul ţării. În medie, cumpărătorii au ajuns să achite 1.802 euro/mp util pentru a face o achiziţie imobiliară, conform Indicelui Imobiliare.ro.
Braşovul ocupă locul al treilea în topul judeţelor unde cumpărătorii au accesat cele mai mari credite ipotecare în 2024. În medie, un braşovean a obţinut de la bancă un împrumut de 68.641 de euro pentru a-şi cumpăra o locuinţă şi plăteşte o rată lunară de 403 euro.
Pentru a găsi creditul potrivit, 40% dintre braşoveni au apelat la un broker încă din etapa de prospectare a pieţei. Doar 3% au aşteptat să găsească locuinţa dorită şi să facă o ofertă proprietarului înainte de a clarifica opţiunile de finanţare disponibile.
Oraşul Braşov a ajuns să fie al doilea cel mai scump din ţară pentru cei care vor să facă o achiziţie imobiliară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru apartamente a crescut cu 18% în ultimul an şi se apropie cu paşi repezi de pragul de 2.000 euro/mp util. Aceasta a fost a doua cea mai rapidă creştere înregistrată în rândul principalelor centre regionale din ţară. Doar în Iaşi preţurile au crescut mai mult.
Creditul mediu acordat, anul acesta, la nivelul judeţului Timiş prin intermediul brokerilor din reţeaua Imobiliare.ro Finance este de 67.597 de euro, iar rata medie plătită de timişeni este de 397 de euro pe lună.
Aproximativ 43% dintre cei care au apelat pe plan local anul acesta la serviciile brokerilor Imobiliare.ro Finance au făcut acest pas din etapa de prospectare a pieţei. Alţi 19% au aşteptat să meargă întâi la primele vizionări înainte de a solicita consultanţă în privinţa opţiunilor de creditare avute la dispoziţie.
Locuinţele sunt destul de accesibile la nivel de judeţ. Mai mult, în Timişoara întâlnim cele mai mici preţuri solicitate pentru apartamentele disponibile la vânzare, dacă ne raportăm la principalele centre regionale din România. Apartamentele pot fi cumpărate, în medie, cu 1.659 de euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
La nivelul judeţului Constanţa, cumpărătorii au accesat anul acesta creditele ipotecare cu cea mai mică valoare medie, mai exact de 66.265 de euro. Rata medie achitată de aceştia este de 388 euro.
Constănţenii şi-au dorit în număr mare să înceapă procesul de căutare a unei locuinţe fiind informaţi cu privire la sumele de bani pe care le pot obţine din partea băncilor. Potrivit analizei interne Imobiliare.ro Finance, 51% dintre ei au vrut să afle de la broker ce opţiuni au încă din momentul în care au început să prospecteze piaţa pentru a identifica locuinţele care le pot oferi confortul dorit. Doar 6% dintre ei au aşteptat să facă mai întâi o ofertă şi abia apoi să identifice creditul potrivit.
În oraşul Constanţa, unde au fost acordate cele mai multe împrumuturi, s-a putut observa cel mai redus avans la nivelul preţurilor locuinţelor din ultimul an. Apartamentele s-au scumpit cu doar 9% şi au ajuns să se vândă cu 1.700 euro/mp util.
Ieşenii care şi-au cumpărat anul acesta locuinţe au accesat credite ipotecare cu o valoare medie de 68.539 de euro. Rata medie achitată de aceştia este de 402 euro pe lună.
Circa 40% dintre cei care au apelat la serviciile brokerilor Imobiliare.ro Finance prospectau piaţa în căutarea locuinţei dorite în momentul în care au solicitat informaţii cu privire la opţiunile de creditare pe care le aveau la dispoziţie. Alţi 17% mergeau deja la vizionări în momentul în care au început să se intereseze de sumele pe care le puteau obţine pentru realizarea achiziţiei.
Un alt aspect care merită menţionat este şi acela că, la nivelul judeţului, bărbaţii sunt cei care iniţiază într-o proporţie covârşitoare procesul de obţinere a unui credit ipotecar. Pe parcursul lui 2024, 71% dintre ce care şi-au dorit să obţină un împrumut pentru casă au fost bărbaţi şi doar 29% femei.
Apartamentele din Municipiul Iaşi se vând cu 1.700 de euro/mp util, un preţ similar cu cel din Constanţa, arată Indicele Imobiliare.ro. Evoluţia preţurilor a fost, însă, complet diferită în ultimul an faţă de cea înregistrată pe piaţa rezidenţială a oraşului de pe litoral. Dacă în Constanţa apartamentele s-au scumpit cel mai puţin în ultimul an, în Iaşi acestea au crescut cel mai mult, mai exact cu 20%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Amazon fixează preţuri ultra-scăzute pentru noul său magazin online care rivalizează cu Temu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe