Clujul nu mai este judeţul cu cele mai mari salarii din ţară, după Bucureşti. Timişul prinde elan şi se apropie de Capitală

Salariile din judeţul Timiş le-au depăşit pe cele din Cluj în luna aprilie a acestui an şi au trecut pe poziţia a doua în clasamentul judeţelor cu cele mai mari salarii medii nete din România, arată calculele ZF făcute pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Urmărește
998 afișări
Imaginea articolului Clujul nu mai este judeţul cu cele mai mari salarii din ţară, după Bucureşti. Timişul prinde elan şi se apropie de Capitală

Astfel, salariul mediu net din Timiş a ajuns la 5.989 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 16,1% faţă de aceeaşi lună din anul 2023. Spre comparaţie, salariile din Cluj au fost de 5.943 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 8,6% faţă de aprilie 2023. „În afară de Bucureşti şi Cluj, există câteva judeţe şi regiuni din România unde salariile au crescut peste aşteptări în prima jumătate a anului 2024. Printre aceste regiuni se numără Timiş, Iaşi şi Sibiu“, a spus pentru ZF Răzvan Zglobiu, head of sales & talent acquisition în cadrul companiei de recrutare în regim temporar Prohuman România.

Timişoara este un important centru industrial şi tehnologic, cu numeroase investiţii străine, în special în sectorul automotive şi IT care a continuat să atragă investiţii şi să se dezvolte. În acelaşi timp, si Iaşiul a devenit un centru important pentru industria IT şi outsourcing, cu o creştere rapidă a companiilor care îşi desfăşoară activitatea aici. În Sibiu, sectorul manufacturier şi automotive au fost principalele motoare de creştere economică.

În 2020, salariile din Cluj erau cu 6% mai mari decât cele din Timiş, iar în 2024 cele din Timiş sunt cu 1% mai mari decât cele din Cluj. Diferenţele salariale se văd şi în comparaţie cu Bucureştiul: dacă în 2020 salariile din Capitală erau cu aproape 26% mai mari decât cele din Timiş, în 2024 salariile din Bucureşti sunt cu doar 12% mai mari decât cele din Timiş.

Salariile medii nete din Cluj au înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, reflectând dezvoltarea economică şi atragerea de investiţii în regiune, în special în domenii precum IT, tehnologie şi servicii. Aceste creşteri salariale au tras după ele şi o creştere a chiriilor şi a proprietăţilor din Cluj Napoca. Acum, deşi dinamica creşterii salariale anuale nu a mai fost de „double digits“, preţurile din Cluj Napoca nu dau şi ele semne de încetinire.

Sursa foto: Ziarul Financiar

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici