Prima pagină » Economic » CNAIR începe procedura de achiziţie publică pentru Centura de Sud a Timişoarei şi Centura Bucureşti

CNAIR începe procedura de achiziţie publică pentru Centura de Sud a Timişoarei şi Centura Bucureşti

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis spre validare către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentaţiile contractelor de lucrări pentru Varianta de Ocolire Timişoara Sud şi Centura Bucureşti,a anunţat, miercuri, compania.
CNAIR începe procedura de achiziţie publică pentru Centura de Sud a Timişoarei şi Centura Bucureşti
Anca Olteanu
29 mart. 2017, 10:23, Economic

”Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis în data de 28.03.2017, spre validare ANAP, documentaţia de atribuire aferentă contractului de lucrări „Proiectare şi Execuţie Varianta de Ocolire Timişoara Sud”, se arată în comunicatul emis de CNAIR.

Lungimea Variantei de Ocolire Timişoara Sud este de 25,690 km de drum naţional.

Potrivit CNAIR, principala atribuţie vizează fluidizarea traficului intern şi internaţional care intră în ţară prin zona Stamora Moraviţa, se desfăşoară pe DN 59, ajunge în zona Timisoara şi se îndreaptă către centrul ţării pe DN 6 sau pe sectoarele de autostradă Arad – Timişoara – Lugoj.

Mai mult, ”CNAIR SA a transmis spre validare ANAP, documentaţia de atribuire aferentă contractului de lucrări „Modernizarea centurii rutiere a Municipiului Bucureşti între A1 – DN 7 şi DN 2 – A2, sector DN 2 (km 12+300) – A2 (km 23+750)”, precizează un alt comunicat al instituţiei.

Proiectul vizează modernizarea a 11,524 km din centura rutieră a municipiului Bucureşti.

Potrivit datelor transmise, sectorul DN 2 (km 12+300) – A2 (km 23+750) constă, în principal, în sporirea capacităţii de circulaţie de la două la patru benzi de circulaţie, câte două pe sens, şi în eliminarea unor intersecţii la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum şi prin reabilitarea pasajelor şi a podurilor existente pe aceste sectoare de drum naţional.

Proiectul va fi finanţat din cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, şi este prevăzut în Master Planul General de Transport (MPGT), aprobat prin HG 66/ 2016.