CNBC: Decizia Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni ar putea fi un nou cui în coşciugul aurului

Decizia Rezervei Federale americane (Fed) de a reduce achiziţiile lunare de obligaţiuni ar putea fi un nou cui în coşciugul aurului, întrucât atenuează riscurile de accelerare a inflaţiei în SUA, situaţie în care metalul preţios este mai puţin atractiv pentru investitori.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului CNBC: Decizia Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni ar putea fi un nou cui în coşciugul aurului

CNBC: Decizia Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni ar putea fi un nou cui în coşciugul aurului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achiziţii de obligaţiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe lună, făcând primul pas spre renunţarea la pachetul neconvenţional de stimulare a economiei americane, prin care a introdus lichidităţi semnificative în sistemul financiar, cu impact pozitiv asupra pieţelor emergente şi burselor la nivel global, potrivit CNBC.

Preţul unciei de aur a scăzut cu 27% în acest an şi ar putea înregistra cea mai slabă evoluţie din ultimele două decenii.

"Mă aştept ca aurul să rămână în continuare sub presiune, întrucât nu pare să existe motivul de a deţine aur ca asigurare împotriva riscului de inflaţie", a declarat Daniel Morgan, analist la UBS.

Morgan estimează o cotaţie de 1.200 de dolari pentru o uncie de aur în următorii doi ani.

Lichidităţile ridicate introduse de băncile centrale, inclusiv Fed, Banca Angliei sau Banca Japoniei, în sistemul financiar au crescut atractivitatea investiţiilor în aur în ultimii ani, urcând preţul până la 1.900 de dolari pe uncie în 2011.

"Indicatorii economici sugerează expansiune la nivel global anul următor, iar aurul nu va avea o evoluţie bună într-un astfel de climat. Ar trebui să ai banii investiţi în altă parte", a spus Morgan.

Preţul aurului se afla joi în urcare cu 0,4% pe piaţa spot, la 1.221 dolari pe uncie, după ce miercuri a coborât cu 1%.

O altă piedică în calea aprecierii aurului este întărirea dolarului, a declarat Timothy Riddell, analist la Asia ANZ. Dolarul a fost printre principalii beneficiari ai deciziei Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni. Un indice al monedei americane faţă de alte valute a urcat joi cu 0,6%.

Dolarul şi aurul au de obicei o evoluţie opusă. Aurul este cotat în dolari, astfel că aprecierea monedei americane conduce de obicei la declinul cotaţiei aurului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici