CNCAN: Unitatea 2 Cernavodă s-a oprit în condiţii depline de securitate radiologică şi nucleară

Oprirea neplanificată a Unităţii 2 a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă din data de 29 martie a avut loc „în condiţii depline de securitate radiologică şi nucleară”, a comunicat joi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare - CNCAN.

Urmărește
981 afișări
Imaginea articolului CNCAN: Unitatea 2 Cernavodă s-a oprit în condiţii depline de securitate radiologică şi nucleară

CNCAN: Unitatea 2 Cernavodă s-a oprit în condiţii depline de securitate radiologică şi nucleară

Oprirea neplanificată a avut loc „conform procedurilor de sistem ale CNE Cernavodă şi specificaţiilor tehnice ale echipamentelor energeticede bază, turbină şi generator, transmise de furnizori, cu respectarea procedurilor de trecere a reactorului nuclear în funcţionare la putere redusă pe perioada desfăşurării activităţilor de depistare a defectului şi de remediere a acestuia până la repunerea în funcţiune, recuplarea la sistem şi încărcarea la putere maximă”, precizează CNCAN, într-un comunicat oficial.

Compartimentul de specialişi CNCAN cu sediul permanent în incinta CNE Cernavodă a participat la supravegherea opririi neplanificate a Unităţii 2 conform procedurilor CNCAN, asigurând monitorizarea parametrilor funcţionali şi verificarea lipsei complete a influenţelor radiologice asupra personalului de exploatare, mediului şi populaţiei din zonă, precum şi lipsei oricărui eveniment de natură radiologică sau nucleară.

„Confirmăm faptul că pe teritoriul României radioactivitatea mediului este de 10 ori mai mică decât limita de alarmare (200 Bq/m3), precum şi că debitul de doză gamma externă este, ca medie, de 10 ori mai mic decât limita de alarmare (10 µSV/h). Aceste date sunt confirmate în baza rapoartelor Reţelei Naţionale de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, care conţin informaţii referitoare la radioactivitatea probelor de aerosoli”, menţionează CNCAN.

În acest moment, personalul CNE Cernavodă desfăşoară activităţi de remediere a cauzelor care au condus la oprirea neplanificată a Unităţii 2, precum şi activităţi de repornire în siguranţă a acesteia.

Joi dimineaţa, Nuclearelectrica a anunţat că Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) „ca urmare a apariţiei unei disfuncţionalităţi la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”.

„Specialiştii investighează cauza şi vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situaţii. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unităţii 2 din data de 25 martie 2018 şi deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută şi realizată prin sisteme de protecţie prevăzute în proiect în anumite situaţii, aşadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securităţii nucleare”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie.

„Deconectarea automată a reactorului de la SEN şi lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător”, a precizat Nuclearelectrica.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) are ca atribuţii reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, inclusiv cele din domeniul producerii energiei pe filieră nucleară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici