CNIPMMR: Proiectul strategiei privind IMM-urile este un "panseu" strategic, vom sesiza forurile UE

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii spun că proiectul de strategie privind sectorul IMM elaborat de Ministerul Economiei cu fonduri structurale este "un panseu" strategic şi solicită refacerea acestuia, în caz contrar urmând să sesizeze forurile europene.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului CNIPMMR: Proiectul strategiei privind IMM-urile este un "panseu" strategic, vom sesiza forurile UE

CNIPMMR: Proiectul strategiei privind IMM-urile este un "panseu" strategic, vom sesiza forurile UE (Imagine: Northfoto)

"Strategia nu are elementele de bază, e ca şi cum ţi-ar prezenta un croitor o haină, dar fără guler sau fără mâneci. Este un panseu strategic şi nu se justifică banii care au fost alocaţi. Vom cere forurilor europene să nu fie plătită, vom face rapoarte la Uniunea Europeană pentru că banii nu se justifică", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă preşedintele Consiliului, Ovidiu Nicolescu.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a lansat pe 5 august spre dezbatere publică, strategia guvernamentală pentru dezvoltarea sectorului IMM în 2009-2013, elaborată de consorţiul KPMG şi Finas Consulting.

Finanţarea proiectului, de 3,48 milioane lei, este asigurată de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional "Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013" (85%) şi bugetul de stat (15%). Bugetul estimativ de implementare a strategiei în 2010-2013 este de 2,4 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro de la bugetul de stat şi 900 milioane euro contribuţia UE.

Obiectivele strategiei sunt elaborarea unui plan de acţiuni, a unei metodologii de monitorizare şi evaluare şi dezvoltarea capacităţii organizatorice şi manageriale a Ministerului Economiei de a elabora şi monitoriza implementarea documentelor de strategie în domeniul sprijinii IMM-urilor prin cursuri de specilialitate destinate personalului.

Principalele activităţi desfăşurate în cadrul proiectului de elaborare a strategiei au fost, printre altele, analizarea modelelor de bune practici din alte state membre UE, elaborarea a şapte studii şi microstudii privind evaluarea modului de implementare a strategiei, analizarea situaţiei actuale a IMM-urilor, analizarea accesului IMM-urilor la finanţare şi a sistemului educaţiei antreprenoriale, precum şi realizarea de consultări cu IMM-urile din cât mai multe domenii de activitate.

"Proiectul este un amalgam, un mixaj. Nu cuprinde o analiză a sectorului IMM, nici în ansamblu, nici pe domenii sau tipuri de societăţi, ceea ce este obligatoriu pentru o strategie. De asemenea, este nevoie să se elimine punctele contradictorii din proiect", a precizat Nicolescu.

În acest sens, el a arătat că la unul dintre capitolele strategiei a fost identificat ca punct tare al sectorului IMM accesul preferenţial la credite pentru acest tip de firme, respectiv dobânzi, comisioane reduse în comparaţie cu alte tipuri de credite, flexibilizare în considerarea garanţiilor, în condiţiile în care în acelaşi document, la alt capitol, accesul redus la finanţare a fost inclus la problemele grave cu care se confruntă IMM-urile.

"Aceste contradicţii ridică serioase semne de întrebare asupra calităţii analizelor şi fundamentării propunerilor din strategie", a adăugat Nicolescu.

O altă problemă ridicată de reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii este cea a evaluării impactului strategiei asupra IMM-urilor, a performanţelor economice ale acestora, precum şi a lipsei unor obiective şi acţiuni concrete în acest sector.

Reprezentanţii IMM-urilor susţin că strategia a fost elaborată fără consultarea patronatelor din acest sector.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici