CNIPMMR vrea reglementări simplificate în Codul Muncii pentru firmele mici

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) va prezenta la discuţiile de vineri cu premierul pe tema proiectului de modificare a Codului Muncii un set de propuneri care vizează aplicarea simplificată a unor prevederi din actul normativ firmelor mici şi foarte mici.

Urmărește
3 afișări

"În prezent, Codul Muncii cuprinde foarte puţine reglementări speciale pentru IMM-uri. Astfel, credem că e necesară excluderea întreprinderilor care au încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi de la obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate şi de la aplicarea procedurilor concedierii colective pentru angajatorii care au mai puţin de 20 de salariaţi", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Nicolescu a menţionat, de asemenea, că ar trebui prevăzute perioade diferite pentru obligativitatea asigurării de concedii plătite pentru formarea profesională.

CNIPMMR va mai propune menţinerea actualelor reglementări din Codul Muncii privind organizarea patronatelor, ca organizaţii ale patronilor şi nu ale angajatorilor, precizând că instituţiile publice şi sindicatele care angajează salariaţi nu sunt organizaţii patronale.

Totodată, reprezentanţii IMM-urilor propun eliminarea modificării creşterii cu 5 zile lucrătoare a duratei preavizului acordat de angajator în cazul concedierii, pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, în cazul cărora ar trebui prevăzut un termen mai mic.

"Este un efort mare pentru firmele mici să acorde alte cinci zile de preaviz", a spus Nicolescu.

Reprezentanţii CNIPMMR consideră că modificarea Codului Muncii nu va fi suficientă pentru îmbunătăţirea relaţiilor de muncă şi a pieţei muncii, dacă nu se mai adoptă şi alte măsuri suplimentare, una dintre acestea fiind reducerea fiscalizării forţei de muncă.

"Reducerea la un nivel rezonabil şi suportabil a contribuţiilor sociale datorate de angajator şi salariat şi continuarea simplificării birocraţiei sunt printre măsurile care ar trebui imediat adoptate pentru a îmbunătăţi piaţa forţei de muncă", a declarat Ana Bontea, director în cadrul CNIPMMR.

Premierul Emil Boc se întâlneşte vineri, la sediul Ministerului Muncii, împreună cu ministrul de resort, cu liderii sindicali, pentru discuţii privind noua formă propusă a Codului Muncii. Ulterior, şeful Guvernului se va întâlni, tot la Ministerul Muncii, şi cu patronatele.

Boc a arătat că doreşte să aibă o discuţie finală cu sindicatele privind Codul Muncii, dar că în contextul analizării amendamentelor care vor fi depuse de către parlamentari, după angajarea răspunderii Guvernului, pot fi discutate şi alte aspecte.

Guvernul îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii, a anunţat Boc joi seara.

El a precizat, la postul public de televiziune, că se aşteaptă încă avizul Consiliului Economic şi Social.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, săptămâna trecută, în urma unei întâlniri cu şeful Guvernului, că modificările la Codul Muncii sunt o nouă formă de sclavagism, deoarece patronul poate concedia colectiv oricând şi a doua zi să angajeze alte persoane.

Reprezentanţii CNIPMMR au reiterat că proiectul de modificare a Codului Muncii va flexibiliza piaţa muncii, asigurând un echilibru între angajaţi şi angajatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici