- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNP va revizui în sus estimarea privind inflaţia din decembrie
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) va revizui în creştere estimarea privind inflaţia de la finele anului, pentru a include majorările de preţuri din prima parte a anului, chiar dacă datele privind inflaţia din iulie, nivelul maxim din acest an, s-au situat sub aşteptările pieţei.
CNP va revizui în sus estimarea privind inflaţia din decembrie (Imagine: Mediafax Foto)
"Inflaţia din luna iulie este dătătoare de speranţe pentru perioada următoare. Este extrem de pozitiv faptul că vara a început bine pentru alimente, aşa cum estimam, cu indici de preţuri în scădere, vizibile mai ales la legume şi fructe. Ca urmare, suntem încrezători că inflaţia de sfârşit de an nu va fi cu mult peste nivelul prognozat iniţial, dar abaterile din prima parte a anului necesită o uşoară revizuire, pe care o vom face cu ocazia prognozei de toamnă, din septembrie, dar nu credem că va fi o reevaluare majoră, mai ales că avansul salarial avut în vedere inţial pentru iulie a fost decalat pentru octombrie", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
Preşedintele CNP a arătat că, înaintea luării unei decizii, aşteaptă şi datele privind evoluţia cursului de schimb din luna august.
"Dacă se continuă trendul estimat iniţial, şi care se verifică, de apreciere a leului în vară, atunci influenţa va fi pozitivă pe inflaţie", a spus oficialul CNP.
În prognoza de primăvară, publicată în luna aprilie, CNP estima, pentru finele anului, o inflaţie de 5,8%, creşterea medie a preţurilor fiind anticipată la 7,5%.
Din datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS), reise că majorarea preţurilor de consum s-a accelerat la 0,69% în luna iulie, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 9,04%, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale şi a energiei electrice.
Un nivel mai ridicat al inflaţiei a fost înregistrat în luna iulie a anului 2005, când rata inflaţiei s-a situat la 9,3%.
În luna iulie a acestui an, grupa produselor nealimentare a fost singura care a înregistrat o creştere a preţurilor, de 2,31%, mărfurile alimentare ieftinindu-se cu 0,68%, iar serviciile cu 0,3%.
"Inflaţia din iulie este clar sub aşteptări. Surpriza a venit din partea alimentelor, noi ne aşteptam să scadă mai consistent în august şi septembrie. Potrivit datelor istorice, august este luna în care scăderea era mai importantă pe fructe şi legume", a declarat Ionuţ Dumitru, şeful departamentului de cercetare din Raiffeisen Bank.
În condiţiile scăderii preţurilor la legume şi fructe, inflaţia din august poate fi aproape zero, sau se poate înregistra chiar deflaţie, a adăugat Dumitru.
"Decizia BNR, privind majorarea dobânzii de referinţă intră sub semnul întrebării. Cred că vom vedea cel puţin o scădere de dobândă în acest an", a spus economistul Raiffeisen.
Şi analiştii BRD-Groupe Societe Generale consideră că datele afişate de INS sunt mai bune decât cele anticipate de piaţă, dar sunt conforme estimărilor acestora, care indicau, pentru iulie o creştere a preţurilor de peste 9%.
Datele INS reduc şansele pentru o nouă majorare de dobândă din partea BNR şi ar putea împinge cursul către nivelul de 3,6 lei/euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.