CNSC a admis contestaţii la licitaţii de 40 mld. lei, jumătate din valoarea proiectelor din SEAP

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a admis anul trecut contestaţii la proceduri de achiziţii publice cu o valoare estimată la 39,9 miliarde lei (9,4 miliarde euro), circa 50% din valoarea proiectelor lansate prin SEAP, de 80,1 miliarde lei.

Urmărește
10 afișări

Din valoarea procedurilor pentru care CNSC a aprobat contestaţiile, operaţiunile anulate au însumat 11,4 miliardei lei, iar pentru achiziţii de 28,4 miliarde lei s-au dispus măsuri de remediere, potrivit raportului anual al instituţiei.

Datele furnizate de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), citate de CNSC, arată că anul trecut, în cadrul platformei de comunicare utilizatã în procesul de atribuire a contractelor
de achiziţie publică, au fost iniţiate 50.454 proceduri, având o valoare totală estimată de 80,1 miliarde lei.

"Fãcând o comparaţie între numãrul procedurilor iniţiate în SEAP şi valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate pe platforma electronicã utilizatã în procesul de atribuire a contractelor de achiziţie publică în anii 2009 si 2010, s-a observat că în 2010 deşi numărul procedurilor iniţiate (ONLINE / OFFLINE) a scăzut comparativ cu anul anterior cu 10.680 proceduri, valoarea totalã estimatã a procedurilor iniţiate a crescut cu 6 miliade lei", se menţionează în raport.

În 2009 şi 2010 numărul contestaţiilor a reprezentat aproximativ 15% din cel al procedurilor iniţiate în SEAP, deşi ambele au scăzut, potrivit sursei citate.

Din cele 7.867 de contestaţii înregistrate la CNSC anul trecut 38% au vizat documentaţiile de atribuire, iar restul rezultatul procedurii.

"Analizând obiectul contestaţiilor formulate la CNSC, se observă că odată cu intrarea în vigoare a OUG 76/2010 - care a introdus prevederea conform căreia «autoritatea contractantă va reţine oricărui operator economic o anumită sumă din garanţia de participare în raport cu valoarea estimată a contractului în cazul situaţia în care Consiliul respinge o contestaţie formulatã» în legătură cu rezultatul procedurii de atribuire - numărul contestaţiilor formulate de operatorii economici cu privire la rezultatul procedurii a cunoscut o scădere cu 18,9% (- 507 contestaţii) în semestrul al doilea al anului 2010, comparativ cu perioada precedentă", notează autorii documentului.

Printre cele mai frecvente aspecte reclamate de operatorii economici în cazul documentaţiilor de atribuire au fost cerinţele de calificare impuse de autorităţile contractante şi criteriile de atribuire utilizate. Totodată, elementele contestate la rezultatul procedurii au vizat modul de evaluare şi desemnarea ofertelor declarate câştigătoare, punctarea ofertelor, modalităţile utilizate pentru descalificarea unor ofertanţi şi lipsa unor motive legale din partea autorităţilor contractante în momentul respingerii unor oferte.

Din totalul de 6.562 de decizii emise de completele de soluţionare a contestaţiilor din cadrul CNSC anul trecut, 917 decizii au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel, însã doar 133 dintre acestea au fost modificate de către instanţe. Numărul deciziilor Consiliului a scăzut anul trecut cu 789 faţă de 2009.

CNSC a luat anul trecut 2.047 de decizii de admitere a contestaţiilor şi 4.515 de respingere a dosarelor.

"Datele oficiale arată că din cele 6.652 de decizii emise de completele de soluţionare a contestaţiilor din cadrul CNSC în anul 2010, în 1.444 decizii (22%) completele de soluţionare a contestaţiilor din cadrul instituţiei au dispus admiterea contestaţiilor şi remedierea procedurilor de atribuire a achiziţiei publice, în vreme ce în cazul a 603 decizii (9,18%) s-a dispus admiterea contestaţiilor şi anularea procedurilor de atribuire a achiziţiei publice", se mai arată în raport.

CNSC este un organism independent cu activitate administrativ – jurisdicţională, competent sã soluţioneze contestaţiile formulate de operatorii economici în cadrul procedurilor de achiziţii publice, care a dobândit personalitate juridică la 1 ianuarie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici