CNVM ar putea plăti daune morale de 1 milion lei către Rompetrol

CNVM ar putea să plătească daune morale către Rompetrol de un milion lei, potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, care a anulat şi ordonanţa Comisiei de suspendare a procedurii de delistare a Rompetrol Rafinare (RRC), dar a respins cererea companiei petroliere privind plata unor daune materiale.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului CNVM ar putea plăti daune morale de 1 milion lei către Rompetrol

CNVM ar putea plăti daune morale de 1 milion lei către Rompetrol (Imagine: Florin Gheorghe/Mediafax Foto)

Sentinţa instanţei de judecată a fost propunţată în această săptămână şi poate fi atacată cu recurs de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), în termen de 15 zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Surse din cadrul CNVM au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia a înaintat deja recursul la hotărârea Curţii de Apel.

Decizia a fost anunţată, vineri, de Rompetrol printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

CNVM a blocat la finele lunii iulie delistarea Rompetrol Rafinare, arătând că instituţia a luat act de poziţia Ministerului Finanţelor potrivit căreia retragerea acţiunilor de la tranzacţionare ar conduce la prejudicierea interesului statului, în sensul că în lipsa unei cotaţii a acţiunilor pe o piaţă reglementată evaluarea acţiunilor pe care statul le va primi prin conversia unor obligaţiuni va fi dificil de realizat.

Rompetrol a contestat ordonanţa Comisiei, dar CNVM nu a revenit asupra acesteia litigiul, conflictul ajungând în instanţă.

De asemenea, Rompetrol a solicitat Comisiei despăgubiri materiale de 50 milioane dolari, reprezentând daunele pe care compania le-ar fi înregistrat prin blocarea delistării.

The Rompetrol Group, acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, a derulat în perioada 15 februarie - 26 martie o ofertă obligatorie de preluare la operatorul rafinăriei Petromidia, prin care şi-a majorat participaţia de la 75,99% la 98,61%. Pentru titlurile cumpărate, grupul a plătit în total 358 milioane lei, pentru 4,77 miliarde de titluri. Astfel, grupul controla peste 95% şi ar fi putut delista compania, potrivit legislaţiei pieţei de capital.

Totuşi, Comisia a suspendat acest drept până la clarificarea situaţiei conversiei unor obligaţiuni în care au fost transformate restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

KazMunaiGaz a decis, anul trecut, să convertească obligaţiunile în acţiuni, astfel că statul român ar reintra, după zece ani, în acţionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69% din capital.

Decizia AGA a fost contestată în instanţă de stat, iar majorarea de capital nu a fost încă înregistrată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici