CNVM estimează venituri cu 45% mai mari şi cheltuieli cu personalul în creştere cu 74%

CNVM estimează pentru acest an venituri de 59,8 milioane lei, cu 45% mai mari decât valoarea programată pentru anul trecut, şi a bugetat cheltuieli cu personalul de 45,8 milioane lei, în creştere cu 74%, fiind planificate noi angajări şi programe de pregătire profesională.

Urmărește
7 afișări

Majorarea veniturilor ar urma să fie determinată de creşterea rulajelor pe piaţa de capital, a activelor fondurilor mutuale, ale SIF-urilor şi de înregistrarea Fondului Proprietatea (FP) la Comisie, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli.

Pentru acest an, cheltuielile totale ar urma să crească într-un ritm similar veniturilor, la 59,8 milioane lei, astfel că instituţia vrea să încheie exerciţiul financiar pe zero, la fel cum a bugetat şi în 2010.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) programase pentru anul trecut venituri şi cheltuieli egale, de câte 41,3 milioane lei.

CNVM estimează că veniturile din cota de 0,1% percepută pe activul fondurilor de investiţii şi ale SIF-urilor vor creştere de aproape trei ori, la 31,5 milioane lei, faţă de estimările pentru anul trecut, de 11 milioane lei.

Evoluţia ar urma să fie susţinută de înregistrarea Fondului Proprietatea la CNVM şi de trendul ascendent al activelor SIF-urilor şi ale fondurilor de investiţii.

Autoritatea pieţei de capital consideră că listarea unor companii de stat şi a Fondului Proprietatea este un catalizator important pentru dezvoltarea fondurilor de investiţii diversificate şi de acţiuni. Totodată, instituţia se aşteaptă la înfiinţarea unor noi fonduri de investiţii, luând în calcul potenţialul acestei pieţe ca alternativă la depozitele bancare.

Prin aplicarea comisionului de 0,08% pe tranzacţiile realizate la bursă cu cele mai multe titluri, Comisia ar urma să încaseze în acest an 8,4 milioane lei, cu 38% peste suma bugetată pentru anul trecut, de 6,1 milioane lei. CNVM percepe un comision de 0,04% pentru operaţiunile cu obligaţiuni, drepturi de preferinţă şi drepturi de alocare, iar pentru transferurile cu titluri de stat tariful este de 0,0004%.

"Având în vedere tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, fapt ce va genera noi lichidităţi pe piaţa de capital, cu impact direct asupra creşterii volumului tranzacţiilor, posibila listare pe bursă a unor companii din portofoliul statului care ar putea aduce fonduri la bugetul de stat, tendinţa ascendentă a burselor internaţionale care s-a resimţit şi pe plan naţional prin creşterea valorii medii zilnice a tranzacţiilor derulate la Bursa de Valori Bucureşti, se apreciază o dimensionare corespunzătoare a nivelului acestor venituri, riscul nerealizării veniturilor fiind minim", se spune în prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Comisiei.

CNVM consideră că din ofertele publice de vânzare care se vor derula pe bursă va încasa doar 500.000 de lei, nivel egal cu cel previzionat pentru anul trecut. Comisia va practica şi în acest an un comision de 0,1% din valoarea ofertelor publice de vânzare, deşi nivelul maxim este de 0,5%. Comisionul a fost redus la 0,1% încă din 2009, în încercarea de stimulare a unor noi listări.

Autoritatea ar putea încasa aproximativ 500.000 de euro numai din oferta publică pe care statul o va derula pentru vânzarea unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), dacă valoarea operaţiunii va fi de 500 milioane euro.

Din comisonul aplicat la ofertele publice de preluare sau cumpărare, de 2% din valoarea operaţiunii, Comisia estimează că va obţine 5,5 milioane lei, sumă cu 38% mai redusă decât cea înregistrată anul trecut, de 8,9 milioane lei, potrivit bugetului pentru acest an.

CNVM a obligat anul trecut 32 de acţionari majoritari să deruleze oferte la companiile pe care le controlează, iar 22 de operaţiuni au fost realizate, astfel că suma estimată pentru anul trecut din aceste tranzacţii a fost depăşită cu 37%.

O altă sursă de venit pe care Comisia se bazează este reluarea extinderii reţelei de agenţii şi sucursale din ţară ale caselor de brokeraj. Din tariful pentru autorizarea noilor unităţi autoritatea ar încasa 3,3 milioane lei. Încă 3,3 milioane lei ar putea fi obţinuţi din cota de 1% aplicată veniturilor din exploatare înregistrate de entităţile supravegheate.

Cea mai mare pondere în cheltuieli vor continua să o aibă salariile, care ar urma să cumuleze aproape 45,8 milioane lei, cu 74% mai mult decât nivelul programat pentru 2010, de 26,2 milioane lei.

Comisia intenţionează să angajeze în acest an 86 de persoane, pentru asigurarea unui control mai strict şi pregătirea profesională a salariaţilor. Astfel, numărul de angajaţi va creştere de la 221 la 307.

"Se are în vedere adoptarea unei politici de personal bazată pe competenţă, cunoştiinţe economice avansate necesare supravegherii sporite în acord cu cerinţele de identificare şi acoperire a riscului sistemic, aşa cum se impune în noul context european prin reglementările ESMA (Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe -n.r.) şi ale Comitetului European privind Riscul Sistemic. Astfel, au apărut activităţi suplimentare ceea ce generează creşterea numărului de salariaţi, precum şi sarcini noi de adaptare la risc a fiecărei entităţi supravegheate, ceea ce presupune angajarea şi menţinerea unor specialişti cu înaltă calificare ce nu pot fi atraşi dacă pachetul salarial se situează sub nivelul oferit de piaţa a cărei activitate este supusă supravegherii", se menţionează în fundamentarea bugetului.

Totodată, CNVM ar urma să plătească 9,7 milioane lei pentru asigurările salariaţilor, 7,5 milioane lei pentru bunuri şi servicii, iar 3,8 milioane lei vor fi plătiţi pentru îmbunătăţirea sistemului IT.

Comisia va contribui în acest an cu 1,8 milioane lei la bugetele instituţiilor internaţionale şi europene în cadrul cărora este membru, respectiv către ESMA, Organizaţia Internaţională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) şi Institutul Internaţional de Guvernanţă Corporativă (ICGN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici