- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coaliţia de guvernare PSD-ALDE renunţă la impozitul pe cifra de afaceri. Guvernul face, în schimb, simulări pe taxa de solidaritate/ Tudose, despre gradul de execuţie bugetară
Premierul Mihai Tudose a declarat luni că Executivul a renunţat la impozitul pe cifra de afaceri, însă în momentul de faţă se fac simulări pe taxa de solidaritate. Premierul nu a putut să spună care ar fi pragul în cazul acestei taxe.
Coaliţia decide luni soarta impozitului pe cifra de afaceri a companiilor
Măsura neaplicării impozitului pe cifra de afaceri a fost luată de premier, în timp ce se afla în avion spre Bruxelles, săptămâna trecută, discutând cu ministrul Finanţelor despre simulările făcute în cazul acestei propuneri de modificare fiscală. Prim-ministrul a admis că ”s-a grăbit” să ia această decizie fără să se consulte cu coaliţia de guvernare PSD-ALDE.
”Nu aplicăm impozitul pe cifra de afaceri. Aici eu m-am grăbit un pic şi v-am spus de la Bruxelles că am văzut simukările şi am luat decizia că nu se pot implementa. Eu am luat această decizie pe baza discuţiei şi a materialelor pe care mi le-a dat ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa. Chiar pe avion am luat decizia, la dus. Trei ore am stat împreună şi am vorbit despre acest lucru. Azi am prezentat şi coaliţiei elementele care au stat la baza acestei decizii şi consideraţi încheiat acest subiect”, a declarat premierul Mihai Tudose la finalul şedinţei săptămânale a coaliţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Premierul a explicat că apariţia acestei propuneri de modificare fiscală în programul de guvernare a apărut ca ”mijloc” şi nu ca şi ”scop”, în încercarea de a evita ”zone în care actori economici au impresia că sunt mai dibaci” decât structurile statului. Tudose a afirmat că în perioada următoare va fi implementată o directivă europeană care prevede ca impozitul să se plătească acolo unde se face profit.
”În acest sens vom implementa şi vom fi parte în implementarea directivei europene de anul trecut care prevede un efort conjugat al statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte diminuarea, fără just temei, a bazei de impozitare, care prevede ca impozitul să se plătească acolo unde se face profitul. În paralel, am decis de săptămâna trecută împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, cu ANAF, să facem o integrare completă a tot ce înseamnă sistem financiar fiscal pe o agenţie, să ştim fluxurile informatice în timp real işcările banilor”, a mai spus Tudose.
Guvernul nu a terminat însă simulările care se fac în privinţa taxei de solidaritate. Premierul a afirmat că nu a fost stabilit deocamdată un prag de la care să pornească această taxare suplimentară, însă a subliniat că ar urma să fie aplicată persoanelor fizice, nu şi celor juridice.
”Încă sunt simulări.Nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Taxa de solidaritate nu este pe persoane juridice, cum am mai auzit, este pentru persoanele fizice, care caştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus Tudose.
Dacă în urma calculelor se va stabili că suma de bani care ar urma să fie încasată de stat va fi prea mică, măsura nu va fi aplicată.
”Dacă se va stabili că va fi aplicată de la un anumit prag, iar efectele, impactul va fi foarte mic, probabil că nu o vom aplica”, a conchis Tudose.
Tudose despre activitatea lui Augustin Jianu: Grad de execuţie bugetară de 2% şi proiecte ratate
Premierul Mihai Tudose a declarat luni, după discuţiile din cadrul coaliţiei pe tema rectificării bugetare, că cea mai mică rată de execuţie a avut-o "vicepremierul două zile" Augustin Jianu, banii necheltuiţi urmând să fie realocaţi.
"S-a vorbit despre rectificarea bugetară astăzi la coaliţie. Domnul ministru de Finanţe a prezentat un plan privind relocarea unor sume la unele ministere pentru că, din păcate, avem ministere care au grad de execuţie, la şase luni, doi la sută. Dau un exemplu, Ministerul Tehnologiei Informaţiei, ştiţi, fostul viceprim-ministru două zile. Grad de execuţie de doi la sută. Din păcate, anumite proiecte sunt deja ratate şi atunci banii respectivi vor fi relocaţi în cadrul ministerului sau în cadrul altor ministere", a declarat premierul Mihai Tudose.
Tudose a fost chestionat cu privire la cheltuirea banilor alocaţi Ministerului Apărării Naţionale, acesta explicând că gradul de execuţie este foarte bun, nefiind vorba însă de achiziţiile din domeniul militar, acestea urmând să fie stabilite după ce este analizată oferta Congresului SUA privind cumpărarea de rachete tip Patriot.
"La Ministerul Apărării, gradul de execuţie acum este foarte bună. Nu vorbim de grad de execuţie pe zona de achiziţie fiindcă, după cum foarte bine ştiţi, nu au trecut decât câteva zile de când Congresul american a mai pus pe masă încă o ofertă de care se ocupă acum cei specializaţi, Statul Major, să vadă în ce măsură şi cum se cuplează cu Strategia Naţională de securitate ultima decizie a Congresului privind posibilitatea de achiziţie de rachete", a mai spus Tudose.
Coaliţia de guvernare PSD/ALDE a decis astăzi soarta proiectului privind introducerea impozitului pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din România după ce, aflat la Bruxelles, la o întâlnire cu şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, premierul Mihai Tudose afirmase că impozitul nu se va aplica.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea, cel care s-a prezentat, în repetate rânduri, drept autorul moral al ultimelor programe de guvernare ale partidului său, a refuzat să comenteze declaraţia premierului.
„Nu ştiu ce a declarat premierul şi din moment ce nu ştiu nu vreau să comentez pentru că pot fi nuanţe, dar vom discuta luni (astăzi – n.red.) în coaliţie.“ El a ţinut însă să menţioneze că există în prezent un impozit pe cifra de afaceri a IMM-urilor (companii cu afaceri de sub 500.000 de euro) şi la aceste prevederi nu se va renunţa.
„Vreau să le transmit acelor oameni de afaceri că nu se renunţă la ea, pentru că au primit-o foarte bine şi sunt foarte mulţumiţi, pentru că 1% pe cifra de afaceri înseamnă cam 6% impozit pe profit, ceea ce cred că le convine. Nu se renunţă la impozitul pe cifra de afaceri la afacerile sub 500.000 de euro. Este un bun câştigat de către mediul de afaceri care trebuie păstrat.“
Dragnea a mai spus, citat de Mediafax, că nu a primit nicio simulare legată de impozitul pe cifra de afaceri, însă, dacă premierul le prezintă în şedinţa de coaliţie şi sunt argumente în favoarea susţinerii poziţiei guvernului, PSD nu va avea obiecţii: „Mie mi se pare foarte important că premierul Tudose când vorbeşte cam ştie ce vorbeşte, deci dacă face o afirmaţie înseamnă că este bazată pe o analiză şi în mod firesc cel care trebuie să anunţe primul este primul-ministru, pentru că el conduce guvernul şi el conduce actul de guvernare“.
Preşedintele Klaus Iohannis a intervenit de mai multe ori, în ultimele zile, în disputa guvern - mediul de afaceri legată de impozitarea afacerilor în loc de impozitarea profitului.
„Nu trebuie făcut un pas special şi nu trebuie reinventată roata. Ceea ce am vrut să transmit şi cred că a fost destul de clar este că avem nevoie de stabilitate şi avem nevoie de predictibilitate. Aceste schimbări frecvente de abordare strategică, de exemplu în domeniul fiscal, nu fac bine nimănui. Ele nu pot fi puse în practică într-un timp foarte scurt. Mediul de afaceri, dar şi omul simplu vor să ştie ce doreşte statul şi cum va face statul aceste lucruri. Asta înseamnă stabilitate şi predictibilitate“, a declarat sâmbătă preşedintele.
Toată lumea îşi doreşte o creştere economică solidă, dar aceasta nu se atinge prin măsuri slab pregătite, a adăugat şeful statului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO