Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizori, avizat de Consiliul Concurenţei

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei apreciază că, în condiţiile actuale de piaţă, Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizorii de alimente nu contravine legislaţiei din domeniul concurenţei, dar avertizează că aplicarea prevederilor nu trebuie să conducă la o "transparenţă excesivă".

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizori, avizat de Consiliul Concurenţei

Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizori, avizat de Consiliul Concurenţei (Imagine: Mediafax Foto)

"În condiţiile actuale de piaţă, Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare nu contravine în mod expres legislaţiei în domeniul concurenţei", se arată într-un comunicat al instituţiei, care a avizat documentul.

Consiliul avertizează însă că va continua să monitorizeze sectorul, inclusiv felul în care este aplicat Codul de Bune Practici, şi că va interveni în cazul în care legislaţia este încălcată.

"Prin formularea sa generală, această declaraţie de principii nu conţine clauze de natură să încalce legislatia în domeniul concurenţei. Cu toate acestea, în situaţia în care, prin aplicarea acestui Cod, s-ar ajunge ca agenţii economici semnatari să recurgă la înţelegeri sau practici anticoncurenţiale, Consiliul Concurenţei îşi rezervă dreptul de a interveni", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului, Gheorghe Oprescu.

Instituţia atrage atenţia semnatarilor documentului că este esenţial ca aplicarea acestui Cod să nu conducă la dezvoltarea unei transparenţe excesive a relaţiilor comerciale dintre furnizori şi comercianţi.

"În anumite condiţii, schimbul de informaţii între firme concurente riscă să conducă la cunoaşterea reciprocă a strategiilor comerciale aplicate, ceea ce poate facilita un comportament identic al companiilor pe piaţă. Astfel, concurenţa s-ar putea diminua semnificativ, întrucât ar fi facilitată dezvoltarea de cooperări tacite între agenţii economici concurenţi, în sensul uniformizării practicilor comerciale şi, implicit, ale preţurilor practicate", se explică în comunicat.

Consilul arată că va sancţiona firmele care vor acţiona concertat.

"În cazul în care un sistem ce facilitează schimbul de informaţii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sancţionată din perspectiva regulilor naţionale sau comunitare de concurenţă. De altfel, Comisia Europeană şi instanţele comunitare au instrumentat o serie de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme ce facilitau schimbul de informaţii", se mai spune în comunicat.

Autoritatea de reglementare din domeniul concurenţei desfăşoară şi o aşa-numită investigaţie utilă pe piaţa de retail. Investigaţia utilă foloseşte instrumentele unei investigaţii clasice şi este menită să stabilească dacă există suficiente motive pentru începerea unei anchete propriu-zise.

"Sperăm ca investigaţia utilă să fie finalizată în trimestrul patru al acestui an, să nu mergem cu ea în anul viitor, dar nu putem avansa un termen", a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Consiliului Alexe Gavrilă.

Codul de Bune Practici a fost semnat de retaileri şi furnizorii din domeniul agroalimentar săptămâna trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici