Coface: Creşterea economiei şi a comerţului global va fi de peste 2% în 2017, după +1% în 2016

Revenirea marcantă a încrederii în economiile avansate şi în redresarea economică din ţările în curs de dezvoltare i-au determinat pe analiştii companiei Coface să actualizeze prognoza economică de creştere la nivel mondial la +2,8% şi pe cea a comerţului mondial la +2,4%, după +1% în 2016.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Coface: Creşterea economiei şi a comerţului global va fi de peste 2% în 2017, după +1% în 2016

Coface: Creşterea economiei şi a comerţului global va fi de peste 2% în 2017, după +1% în 2016 (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

„Gospodăriile şi companiile continuă să genereze consum şi, respectiv, să facă investiţii. Fenomenul este influenţat de scăderea riscului de deflaţie în economiile avansate şi în China, precum şi de condiţiile de finanţare extrem de favorabile din zona euro (cu excepţia Portugaliei şi a Greciei)”, se arată în ultimul raport dat publicităţii de compania de consultanţă şi evaluare Coface.

Surpriza principală din economie, de la începutul anului 2017, constă în creşterea încrederii în mediul de afaceri, care „devine perceptibilă, dar încă nu generează un progres pozitiv la scară largă, în ceea ce priveşte evaluarea de risc de ţară”. Ca scenariu global, Coface anticipează o uşoară accelerare a creşterii PIB-ului, comerţului şi preţului petrolului.

Indicii de încredere PMI (Purchasing Managers Index) pentru companii au crescut considerabil, în ciuda contextului în care persistă riscurile politice în SUA (politicile comerciale şi externe ale noului Guvern) şi în Europa (alegeri cu rezultate incerte). Dar aceste semne de ameliorare „sunt încă prea timide pentru a încerca o îmbunătăţire generalizată a evaluărilor de ţară şi sectoriale”. Activităţile întreprinderilor vor rămâne constrânse de datoriile mari şi în creştere, de economiile emergente, împreună cu ameninţarea riscului protecţionist, politic şi social în ţările avansate şi emergente.

Concret, Republica Cehă (nou actualizată la A2) şi Letonia (nou actualizată la A3), integate în lanţul de producţie european, „vor continua să înregistreze o creştere destul de susţinută în acest an, şi vor beneficia de o evoluţie ascendentă a investiţiilor publice. Republica Cehă beneficia de o dinamică a vânzărilor solide de maşini în UE. Israel (nou actualizată la A2) îmbină o creştere solidă, cu niveluri scăzute ale şomajului şi inflaţiei, îmbunătăţind astfel perspectivele pentru sectoarele orientate spre piaţa internă”, notează analiştii.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, metalele au reprezentat în ultimii trei ani „un risc mare, indiferent de regiune, însă îmbunătăţirile în ceea ce priveşte această situaţie au început să se facă simţite”. Creşterea producţiei de metale încetineşte în China, în timp ce preţurile au o tendinţă ascendentă, impulsionate de un nivel ridicat de activitate în industria construcţiilor şi a automobilelor în SUA, precum şi a îmbunătăţirii acestor sectoare în Europa de Vest. Impunerea tarifelor vamale pentru produsele din oţel din China a oferit un răgaz producătorilor din domeniu, aflaţi în Europa şi America Latină. În acest context, Coface actualizează evaluările sectorului de la „risc foarte ridicat” la „risc ridicat” în America Latină, condusă de Brazilia, şi de Asia aflată în curs de dezvoltare, în special datorită creşterii cererii interne din China.

Cu toate acestea, în America Latină, şi în special în Brazilia, există o tendinţă pozitivă în industria construcţiilor, datorită scăderii rapide a ratelor dobânzilor băncii centrale, şi bineînţeles, a industriei energetice, în ciuda incertitudinilor în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. Riscul acestor sectoare s-a îmbunătăţit şi se află la un nivel „ridicat”.

În cele din urmă, în Europa de Vest, două sectoare ies în evidenţă. În Franţa, industria construcţiilor se află la un nivel de „risc mediu”, beneficiind de o revenire a pieţei, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor şi mecanismelor de stimulare fiscală. Marea Britanie se confruntă cu o stagnare în ceea ce priveşte cumpărăturile făcute de gospodăriile afectate de inflaţie, ceea ce explică retrogradarea riscului pentru sectorul retail al ţării, la gradul „ridicat”, mai arată Coface.

Grupul Coface, lider mondial în asigurările de credit, oferă unui număr de 50.000 de companii din întreaga lume soluţii de protejare împotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii, atât pe piaţa internă, cât şi pentru export. Grupul, care îşi propune să fie cel mai agil asigurator de credite la nivel mondial în industrie, este prezent în 100 de ţări, are 4.300 de angajaţi. Coface publică evaluările sale de risc de ţară pe baza cunoştinţelor sale unice asupra comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 660 de underwriter-i ai săi şi analişti de credit, situaţi aproape de clienţi şi de debitori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici