Coface menţine ratingul României la nivelul "B", cel mai redus din Europa Centrală şi de Est

Coface a menţinut în septembrie ratingul de ţară al României la nivelul "B", cel mai slab din Europa Centrală şi de Est, alături de cel al Bulgariei, şi estimează că economia românească va avea o creştere modestă începând cu al doilea semestru al anului viitor, după o scădere de 1,5% în 2010.

Urmărește
30 afișări
Imaginea articolului Coface menţine ratingul României la nivelul "B", cel mai redus din Europa Centrală şi de Est

Coface menţine ratingul României la nivelul "B", cel mai redus din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

România şi Bulgaria au avut neschimbat ratingul "B" în intervalul iunie 2009-septembrie 2010, potrivit Coface.

Agenţia de rating susţine că exportul şi creşterea producţiei industriale vor reprezenta pe termen scurt principalele motoare de creştere a economiei, iar stabilitatea macroeconomică va continua să fie foarte dependentă de performanţa guvernamentală şi de capacitatea Guvernului de a gestiona măsurile de austeritate.

În plus, analiştii apreciază că revigorarea economică va fi în continuare dificilă din cauza scăderii consumului şi a lichidităţilor, iar apetitul de risc al investitorilor străini se va menţine relativ scăzut.

"Consumul privat şi încrederea consumatorilor interni vor rămâne la nivel redus în condiţiile în care este de aşteptat ca rata şomajului să continue să crească", estimează Ciprian Ionescu, country cluster manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia.

Printre provocări se numără reluarea creşterii economice şi evitarea unei recesiuni prelungite, adoptarea unei strategii economice pe termen lung şi implementarea reformelor structurale care să confere stabilitate şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor structurale şi direcţionarea acestora către zone subdezvoltate cum sunt agricultura şi producţia industrială, conform Coface.

Printre cele mai riscante sectoare ale economiei se numără cele de distribuţie, retail, construcţii, transporturi şi textile, iar segmentele care au suferit mai puţin sunt cel farmaceutic, chimic, de telecomunicţaii, de utilităţi sau petrolier.

"Chiar dacă acordurile cu instituţiile financiare internaţionale se derulează normal, capacitatea Guvernului de a gestiona măsurile de austeritate este încă sub semnul întrebării. Instabilitatea politică reapare într-un moment în care motoarele economice de recuperare sunt extrem de fragile. România se menţine într-un cerc vicios la nivel macroeconomic", se arată într-o prezentare a reprezentantului Coface, prezent la o conferinţă pe tema riscului de ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici