- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coface: Numărul falimentelor ar putea creşte cu 15-20% în 2010
Numărul falimentelor ar putea creşte în acest an cu 15-20% faţă de 2009, când au fost înregistrate 19.000-19.500 de cazuri, avansul fiind mai accentuat în primul semestru, a declarat, miercuri, directorul general al Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, Cristian Ionescu.
Coface: Numărul falimentelor ar putea creşte cu 15-20% în 2010 (Imagine: Mediafax Foto)
"Falimentele vor continua să crească în acest an, o parte fiind transferate din 2009, întrucât nu s-au soluţionat din cauza grevei judiciare, deci va fi un puseu de creştere în prima parte a anului şi apoi vom observa o diminuare a creşterii în al doilea semestru. (...) Sunt foarte multe societăţi care se află în pragul falimentului, dar nu au declarat încă acest lucru. Multe cer protecţia judecătorească, solicitând insolvenţa, pentru a fi feriţi de creditori", a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
-
Alegerile prezidenţiale din SUA 2024: Măsuri de securitate, luate în ziua votului în mai multe state americane
-
Viktor Orbán ia în batjocură ideea că România este mai bună decât Ungaria: „Cine crede asta, să se mute acolo”
Potrivit datelor Registrului Comerţului, la sfârşitul anului trecut erau înregistrate în România 690.000 de firme şi 344.000 de PFA.
Anul trecut, "stocul numărului de falimente" a crescut cu 30% faţă de 2008, conform datelor Coface.
Ionescu a arătat că sectoarele cu cele mai mari probleme sunt în 2010 cel imobiliar, distribuţia de echipamente IT, industria de mobilă, cea textilă, precum şi sectorul transporturilor şi retailul.
Ionescu a menţionat că firmele se vor afla într-o dificultate foarte mare în acest an şi pe fondul accesului restricţionat la creditare.
El apreciază că băncile nu vor relua creditarea în acest an, întrucât vor analiza situaţia companiilor care solicită împrumuturi pe baza bilanţului din 2009, care "arată dezastruos".
"Am putea vorbi în acest an de o creştere a creditării de 1-2%, dar la fel de bine s-ar putea înregistra şi o descreştere", a spus Ionescu.
Anul trecut, restanţele de peste 90 de zile înregistrate la credite au fost de peste trei ori mai mari decât în 2008 şi au reprezentat 75% din totalul sumelor datorate.
Totodată, numărul restanţierilor a crescut cu 56%, la circa 700.000 de persoane, la sfârşitul lunii decembrie 2009.
Ionescu a arătat că gradul de colectare a restanţelor de plată va putea creşte dacă se va majora gradul de lichiditate a companiilor, aceasta fiind determinată la rândul său de un avans al afacerilor şi al nivelului de finanţare atras.
"Spre sfârşitul anului vom vedea, poate, un semn uşor de creştere şi în 2011 ne putem aştepta la plăţi efectuate între companii, fără mari dificultăţi", a mai spus Ionescu.
Coface România şi-a început activitatea în 1996 şi are activităţi pe segmentele asigurărilor de credite comerciale, recuperări de creanţe şi rapoarte de credit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO