- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.02.2024, 15:51)
- Cristina Bellu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coface: Numărul insolvenţelor din România a stagnat în 2023, la 6.650
Numărul total de proceduri de insolvenţă în România a ajuns la 6.650 în 2023, evoluţie în stagnare comparativ cu anul precedent, când companiile au deschis 6.649 de proceduri noi de insolvenţă, arată cel mai recent studiu Coface, citat de Ziarul Financiar.
Urmărește
124 afișări
Coface: Numărul insolvenţelor din România a stagnat în 2023, la 6.650
„Anul 2023 poate fi definit ca un an stabilităţii pentru mediul de afaceri, fără creşteri notabile ale numărului de insolvenţe. Chiar dacă am evitat o recesiune, după o decelerare a creşterii reale la aproape 2%, comparativ cu 4,1% în 2022, aceasta fiind una dintre cele mai bune creşteri din regiune, contextul economic rămâne relativ complicat”, spune Alina Popa, Country Manager Coface România.
Primele 3 sectoare în funcţie de numărul companiilor intrate în insolvenţă rămân aceleaşi ca şi în 2022: construcţii (1.446), comerţ cu amănuntul (825) şi comerţ cu ridicata şi distribuţie (815) şi păstrează o concentrare de aproximativ 46% din totalul numărului de insolvenţe înregistrate în 2023.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Această evoluţie este justificată de faptul că aceste 3 sectoare deţin aproximativ 39% din totalul companiilor din România.
Dintre acestea, creşterea cea mai mare a numărului de companii care au intrat în procedura de insolvenţă a fost raportată în sectorul construcţiilor (plus 6% vs. 2022), care deţine cea mai mare pondere din totalul numărului de insolvenţe (22%).
Din numărul total de companii intrate în insolvenţă în 2023, companiile înfiinţate înainte de 2016 reprezintă aproximativ 54%, în scădere de la aproximativ 60% în 2022.
Anul trecut a fost deschisă procedura de insolvenţă pentru 460 companii cu venituri peste 0,5 mil. euro, în creştere cu 29% comparativ cu anul 2022 şi cu 4% faţă de 2019. Dintre acestea, doar 45 de companii aveau cifra de afaceri peste 5 mil. euro, ceea ce indică un impact financiar şi social mai scăzut în economie.
De asemenea, anul trecut au fost deschise 61 de proceduri de concordat preventiv, comparativ cu 21 de proceduri deschise în 2022. Dintre companiile intrate în concordat preventiv în 2023, 8 au înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de peste 5 mil. euro şi aveau 1.229 de angajaţi.
Conform datelor furnizate de Banca Naţională a României, în 2023 au fost refuzate la plată 33.790 de instrumente de plată, iar valoarea totală refuzată la plată a fost de 2.135 mil. lei.
Cu toate că se observă o creştere atât ca valoare refuzată (37%), cât şi ca număr de incidente (17%) comparativ cu 2022, valorile înregistrate în 2023 sunt sub valorile înregistrate în 2019: minus 33% ca valoare refuzată şi minus 27% ca număr de incidente.
„Observăm că în ultimii 5 ani numărul de insolvenţe se menţine relativ constant, iar în ultimii 2 ani dinamica semestrială este aproximativ egală cu 0% ceea ce arată o stabilitate a mediului antreprenorial românesc. Touşi, la nivel microeconomic se conturează o serie de provocări pentru 2024 cum ar fi scăderea consumului, costul de finanţare mare dar şi noul set de taxe şi impozite intrat în vigoare începând cu acest an, care vor pune o presiune constantă pe activitatea economică. Acest lucru ar putea duce la extinderea termenelor de plată către furnizori, amplificând riscul de insolvenţă al companiilor vulnerabile”, a adăugat Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface România.
La nivel teritorial, 6 judeţe alături de Bucureşti însumează 51% din totalul numărului de insolvenţe deschise în 2023, în creştere cu 2 pp faţă de 2022. Capitala conduce clasamentul cu 1.289 de insolvenţe în creştere cu 19% faţă de 2022, urmată de judeţele Bihor, Cluj, Timiş, Constanţa, Iaşi, Ilfov.
Aceleaşi judeţe şi Bucureştiul deţin o pondere de 48% din totalul numărului de înmatriculări şi de 41% din totalul numărului de radieri. Cele mai multe companii au fost înmatriculate (31.091) şi radiate (11.820) în Bucureşti.
„În continuare, deficitele fiscale şi comerciale mari pot genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru populaţie şi mediul de afaceri. Astfel ne aşteptăm la o creştere moderată a numărului de insolvenţe în 2024 cauzată în special de scăderea consumului şi de costul mare de finanţare”, concluzionează Alina Popa.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe