- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coface: Numărul insolvenţelor va continua să crească şi vor fi unele falimente "răsunătoare"
Numărul firmelor care vor intra în insolvenţă va continua să crească în acest an, deoarece nu există încă un mediu economic stimulativ, iar unele falimente vor fi "răsunătoare", potrivit reprezentanţilor Coface România.
Coface: Numărul insolvenţelor va continua să crească şi vor fi unele falimente "răsunătoare" (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
"Trendul în ceea ce priveşte insolvenţa se va menţine pe creştere şi în 2011. Premisele creării unui mediu economic stimulativ nu există. Firmele care s-au chinuit să se menţină pe piaţă nu vor mai reuşi să rămână în viaţă", a declarat joi, Anca Catrina, credit risk manager al Coface România.
Potrivit datelor Coface, în primele nouă luni ale anului 2010 s-au înregistrat 15.442 de insolvenţe, domeniile construcţiilor, comerţului şi transporturilor fiind cele mai afectate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Cristian Ionescu, country manager Coface pentru România, Bulgaria şi Slovacia, a spus că în acest an se vor înregistra falimente "răsunătoare", dând ca exemplu o companie din domeniul distribuţiei de medicamente.
Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că numărul firmelor care au intrat în insolvenţă anul trecut a ajuns la 21.692, peste nivelul înregistrat în 2009, când 19.894 de companii au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti datoriile.
Pe de altă parte, reprezentanţii Coface remarcă o scădere a notificărilor de sume cu scadenţă depăşită, ceea ce dovedeşte o stabilizare a evoluţiei incidentelor de plată.
"Întârzierile la plată au în continuare o frecvenţă ridicată, însă sunt controlabile printr-un credit management corect. Faţă de 2009, în 2010 numărul cazurilor notificate a scăzut cu 60%, iar valoarea cumulată a acestora s-a redus cu 75%. Volumul daunalităţii s-a redus de la nivelul record din 2009 (peste 150%) până la 55% în 2010", arată datele Coface.
Potrivit agenţiei de rating, lichidităţile sunt în continuare la nivel redus, iar volumul creanţelor creşte datorită arieratelor pe lanţul de furnizare.
În ultimele luni ale anului 2010 s-a remarcat o creştere a volumului sumelor notificate, în special din sectorul construcţiilor şi al domeniilor conexe.
"În 2011 ne aşteptăm la o îmbunătăţire treptată a companiilor prin cifre de afaceri şi profitabilitate în uşoară creştere în condiţiile în care costurile au fost deja reduse. Vor apărea noi oportunităţi de achiziţie, investiţii şi fuziuni", apreciază reprezentanţii Coface.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.