COM: Surprizele din Minuta şedinţei BNR

După publicarea salariilor pe care le primesc şefii BNR (curaj care merită felicitări, avînd în vedere că e vorba de câteva mii de lei pe oră!), banca centrală dă la o parte şi perdeaua din uşa „bucătăriei” în care se dospesc deciziile de politică monetară.

Urmărește
3510 afișări
Imaginea articolului COM: Surprizele din Minuta şedinţei BNR

COM: Surprizele din Minuta şedinţei BNR

Desigur, aşteptările privind această dezvelire au fost mult mai mari decît rezultatul, şi totuşi câteva surprize s-au arătat.

Să le luăm pe rând. Ne amintim cu toţii cum luptau „la baionetă” reprezentanţii băncii centrale împotriva scăderii taxelor (în special a TVA), avertizând că ni se destabilizează bugetul şi finanţele ţării. Iată câteva citate, din memoria conferinţelor ţinute de conducerea BNR anul trecut: „Stabilitatea financiară este ca sănătatea. Îţi dai seama cât de importantă este când o pierzi, iar reparaţiile, tratamentele sunt dureroase. De aceea, sub nicio formă nu trebuie s-o pierdem”; „Grămada neînţeleaptă de şase măsuri din Codul Fiscal, toate cu impact mare, începând de la 1 ianuarie 2016, poate era bine să fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu încape!”.

Ei, cum sună toate astea azi, când – potrivit stenogramei publicate de BNR – impactul scăderii taxelor a fost considerat ca fiind benefic pentru economie? „Determinantul major al accelerării creşterii economice a fost cererea de consum, stimulată de majorarea veniturilor populaţiei şi de măsurile fiscale”, şi-au spus între ei, la şedinţa de politică monetară, şefii BNR.

Altă surpriză: darea în plată a fost cel mai aprig duşman al bancherilor, care tunau şi fulgerau, arătând că noua lege va distruge creditarea pentru locuinţe şi înăsprind standardele de creditare. Observăm azi, din aceeaşi Minută, că supărarea i-a ţinut numai pînă la 30 septembrie: „Toţi membrii Consiliului au fost de acord că impactul înăspririi în trimestrul II a standardelor de creditare pe segmentul creditelor pentru locuinţe pare a fi deocamdată modest din perspectiva fluxului de credite noi”...

Apropo de iniţiativele legislative care-i deranjează pe bancheri, ar fi de ridicat o întrebare interesantă: la ce se aşteaptă banca centrală, dacă a decis reducerea rezervelor minime în valută chiar acum, când în Parlament se pritoceşte conversia creditelor date în valută la cursul istoric?

Nici creşterea salariilor nu le-a scăpat membrilor CA ai BNR. Dar acum se vede că, surpriză, majorările salariale – faţă de care tot ei au avertizat că sunt nesănătoase – au fost apreciate ca factor pozitiv pentru economie (a se vedea acelaşi pasaj cu „determinantul major al accelerării creşterii economice”). Dar, pentru a-şi păstra cunoscutul ton ostil majorărilor salariale, şefii BNR au adăugat ceva: „Saltul consemnat în luna iulie de costurile salariale unitare reflectă, în bună măsură, un efect de calendar, ceea ce ar implica o mişcare corectivă pe parcursul trimestrului III”.

Mai pe româneşte, ar urma unele scăderi („mişcare corectivă”) în această toamnă. Dacă va fi sau nu aşa o să aflăm chiar de la BNR, la următoarea „dezvelire” privind salariile încasate de membrii Consiliului de Administraţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici