Comentariu Cristian Hostiuc, ZF: Criza zonei euro. Cum a ajuns cel mai mare proiect al Europei să fie doar un simbol de tranzacţionare

În vara lui 2007 două fonduri ale băncii de investiţii americane Bear Stearns au colapsat. De atunci a început criza financiară, iar acum, după patru ani şi jumătate, s-a ajuns să se pună problema destrămării zonei euro. Peste 50 de ani de muncă a două generaţii, de vise politice şi economice parcă se năruie în câteva zile.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului Comentariu Cristian Hostiuc, ZF: Criza zonei euro. Cum a ajuns cel mai mare proiect al Europei să fie doar un simbol de tranzacţionare

Comentariu Cristian Hostiuc, ZF: Criza zonei euro. Cum a ajuns cel mai mare proiect al Europei să fie doar un simbol de tranzacţionare

Pentru că toţi liderii politici şi economici actuali ai Europei nu au creat nimic din ceea ce înseamnă esenţa UE, au primit totul de-a gata şi nu au luptat să construiască un vis şi o necesitate pentru o Europă care până în 1945 a trăit din război în război, iar colapsul zonei euro pare să le fie indiferent.

Cred că nimeni nu-şi mai aminteşte de unde a început toată această criză, care în patru ani, ca la domino, a ajuns în mijlocul Euro­pei şi riscă să îngroape cel mai mare proiect politic al Europei, Uniunea Euro­peană şi moneda comună - euro.

În vara lui 2007 două fonduri gestionate de banca de investiţii americană Bear Stearns, care ulterior a căzut victimă crizei, fiind cumpărată de un rival, au intrat în colaps. Căderea celor două fonduri părea ceva normal. Investitorii câştigă, dar mai şi pierd. Probabil că de aceea şeful acelei bănci de investiţii nu şi-a întrerupt turneul anual de bridge la care participa.

Peste un an a căzut Lehman Brothers, iar Statele Unite au derulat în spatele uşilor închise cel mai mare program de salvare a sistemului financiar american. În joc s-au pus 7.700 de miliarde de dolari în câteva luni. Datele apar de-abia acum, după trei ani, într-o investigaţie al cărei dosar are 29.000 de pagini.

Americanii au fost de acord să pice câteva bănci, pentru a le salva pe altele. Indiferent de câţi bani au pompat, americanii au făcut totul pentru a-şi salva sistemul. Cred că nici nu şi-au pus problema cât costă tot acest pachet de salvare.

Citeşte continuarea comentariului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici