Sute de mii de români sunt în şomaj tehnic. Marea majoritate, de la privat, dar Ludovic Orban a anunţat că şi bugetarii ar putea sta cu schimbul acasă. Până acum, profesorii nu au fost afectaţi, dar asta nu înseamnă că nu-şi fac griji.
Niciun profesor nu este în şomaj tehnic în momentul acesta. Nu ştiu sa fie vreun profesor neplatit. Nu ni s-a semnalat vreun ca în acest sens. Toţi profesorii sunt platiţi care aveau contracte de munca valide”, spune Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB.
Dascălii şi-au primit salariile întregi, mai puţin plata pentru ore suplimentare. Avantajul lor este că nici nu se poate contoriza cu exactitate câte ore petrec online cu elevii.
„Directorii noştri fac eforturi să ne coaguleze către un fel de muncă online, deşi avem mari îndoieli că se poate face aşa ceva din plin. Am primit ameninţări voalate că nu ne-ar plăti, dacă nu am face pe viitor, adică după 22 aprilie, dovada că lucrăm online cu elevii. Însă sindicaliştii spun că nu ar avea cum să facă aşa ceva”, scrie o profesoară din Mehedinţi.
Profesorii au primit indicaţii pe mail, ca în prima zi după vacanţa de Paşte să reia toţi cursurile online.
„Trebuie să efectuăm activităţi on-line cu elevii pentru a pregăti revenirea la programul normal. Trebuie stabilite modalităţi de lucru cu elevii care pot fi verificate şi cuantificate. Să pornim la lucru. Spor!”, este mesajul pe care l-au primit profesorii unei şcoli din Mehedinţi.
Dascălii vor afla pe 15 mai, când este data de salariu, dacă îşi primesc sau nu banii integral.
Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal primeşte 4.372 de lei pe lună. Un profesor debutant cu studii superioare are un salariu lunar de 4.098 de lei.