- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.08.2019, 10:56)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice are o evoluţie pozitivă, profitabilitatea scade
Veniturilor companiilor din omerţul cu ridicata al produselor farmaceutice a avut o evoluţie pozitivă, însă profitabilitatea este într-o uşoară scădere, arată un studiu care a agregat datele a 1.662 de companii, care în 2017 au generat o cifră de afaceri de 28,6 miliarde lei.
Urmărește
284 afișări
Comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice are o evoluţie pozitivă, profitabilitatea scade
Studiul, realizat de Coface România, evidenţiază evoluţia pozitivă a veniturilor, acestea crescând în 2017 cu aproximativ 4% faţă de anul precedent, faptul că ciclul de conversie al banilor este pozitiv la nivel consolidat (76,4% in 2016 şi 75,9 in 2017), precum şi faptul că peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investiţii în anul 2017, înregistrând astfel un raport Capex/ Amortizare supraunitar.
Vulnerabiilităţi sistemului sunt: aproape jumătate dintre companiile analizate (46%) au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri; mai mult de jumătate dintre companii (58%) au înregistrat o scădere a rezultatului net, ceea ce a dus şi la scăderea profitabilităţii consolidate; 46% dintre companiile analizate au gradul de îndatorare peste 80%, iar 31% prezintă un grad de capitalizare negativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FOTO. Un soldat rănit din Coreea de Nord a fost capturat de forțele ucrainene, afirmă Coreea de Sud
-
Prognoza pentru următoarele 4 săptămâni: temperaturi de „gerul Bobotezei” la început de an
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
Companiile care activează în acest sector de activitate au înregistrat cu rezultat net consolidat de 3,4% în 2017, în scădere faţă de anul precedent cu 0,5%. Din totalul acestor companii, mai mult de jumătate au raportat o scădere a rezultatului net pentru anul 2017, în timp ce 25% dintre acestea au înregistrat o pierdere netă în aceeaşi perioadă, iar 14% dintre acestea au înregistrat o pierdere mai mare de 20%. Doar 22% dintre companiile analizate au înregistrat un profit mai mare de 20%.
Investiţiile pentru extinderea activelor fixe au ocupat un loc semnificativ în alegerile companiilor din sectorul analizat în decursul anului 2017. Astfel, eliminând impactul vânzării de active corporale sau ajustării pentru depreciere, ponderea CAPEX în total active a ajuns la 14%, în scădere faţă de anul precedent, când ponderea CAPEX în total active a fost de 18%.
În urma analizei evoluţiei companiilor din acest sector de activitate, cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR, din punct de vedere al frecvenţei incidenţeor bancare, se observă faptul că aceasta a scăzut în prima parte a anului 2019 (până la nivelul lunii iulie) comparativ cu anii precedenţi, când frecvenţa incidenţelor bancare a fost în creştere (în 2016 – 2018, atât numărul incidenţelor bancare, cât şi numărul de companii care au înregistrat incidenţe bancare, au fost in creştere).
Datele publicate de INSSE, referitoare la balanţa comercială a produselor farmaceutice, reflectă existenţa unui deficit pe parcursul perioadei analizate (2013 – 2018), ce a atins maximum în anul 2018. Principalii parteneri ai României pentru export, din afara Uniunii Europene, sunt: Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii, acestea trei reprezentând 55%.
„Companiile din sectorul Comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice au crescut din punct de vedere al veniturilor, dar profitabilitatea a evoluat în sens invers. De asemenea, deşi la nivel consolidat se constată o îmbunătăţire a lichidităţii curente, prin scăderea lichidităţii numerar şi a celei imediate, putem deduce că firmele din acest sector încasează mai greu creanţele, aspect confirmat şi de creşterea zilelor de încasare. Pentru sectorul Comerţ cu ridicata al produselor farmaceutice se remarcă, din punct de vedere al comportamentului de plată, scăderea numărului de companii care au înregistrat datorii la Bugetul de Stat în ultimii doi – trei ani (ca în aproape toate sectoarele), dar menţinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. Acest fapt indică menţinerea calibrului mare al companiilor care sunt publicate de către ANAF în listele cu obligaţiile restante. Totodată, a scăzut numărul companiilor cu cifra de afaceri > 1 mil EUR care au înregistrat incidente in ultima perioada (2 trimestre). În ceea ce priveşte dosarele în instanţă, anul 2019 ar putea reprezenta un minim pentru acest tip de acţiuni, în acest sector, dacă se menţine trendul din primele 6 luni ale anului”, a declarat Nicoleta Marin, Analist Economic, Coface România.
Românii alocă achiziţionării de produse farmaceutice sub 10% din cheltuielile medii lunare ale gospodăriei. Astfel, însumat, aceştia au cheltuit aproximativ 77 RON lunar pe parcursul anului 2018 pe produse medicale, aparate si medicamente. Această categorie de cheltuieli a fost depăşită de alte trei tipuri de mărfuri nealimentare: tutun, carburant şi îmbrăcăminte.
Din totalul de 1.662 companii active în anul 2017, Coface a analizat 212 de companii (~ 12,8%), dar care au o pondere a cifrei de afaceri de 79% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (48%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare, având ratingurile 4 sau 5. La extreme se află, cu procentaje de 9%, companii care au un risc mare de insolvenţă (ratinguri 1-3), respectiv 39% companii cu risc scăzut (ratinguri 6-10).
Citește pe alephnews.ro: Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:55
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
astăzi, 07:45
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale