Comisia Europeană: 2,7 miliarde de euro, sprijin pentru 39 de proiecte de investiţii în opt ţări, inclusiv România

Comisia Europeană a plătit joi 2,7 miliarde de euro pentru a sprijini 39 de proiecte de investiţii în opt state membre beneficiare, inclusiv România, în urma unei evaluări efectuate de Banca Europeană de Investiţii în cadrul Fondului pentru modernizare.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: 2,7 miliarde de euro, sprijin pentru 39 de proiecte de investiţii în opt ţări, inclusiv România

Potrivit unui comunicat, proiectele vor ajuta ţările UE cu venituri mai mici să îşi consolideze sectorul industrial curat şi să îşi îndeplinească obiectivele în materie de climă şi energie pentru 2030 prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Finanţat din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), Fondul pentru modernizare a furnizat în prezent investiţii în valoare de 15,45 miliarde de euro pentru a sprijini proiecte în tranziţia către o energie curată de la lansarea sa în 2021.

Noul sprijin anunţat joi completează investiţiile anunţate în iunie în valoare de aproape 2,97 miliarde de euro pentru alte 38 de proiecte, aducând totalul plăţilor din Fondul pentru modernizare în 2024 la 5,67 miliarde de euro, acoperind 77 de proiecte din 11 ţări.

Numai în acest an au fost efectuate plăţi către Bulgaria (65 de milioane EUR), Croaţia (52 de milioane EUR), Cehia (1,283 miliarde EUR), Estonia (84 de milioane EUR), Ungaria (202 milioane EUR), Letonia (27 de milioane EUR), Lituania (185 de milioane EUR), Polonia (1,733 miliarde EUR), România (1,956 miliarde EUR), Slovenia (309 milioane EUR) şi Slovacia (153 de milioane EUR).

Cele 77 de proiecte sprijinite în acest an se axează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea reţelelor energetice, eficienţa energetică şi înlocuirea producţiei de cărbune cu combustibili cu intensitate mai scăzută a emisiilor de dioxid de carbon.

Termenul de depunere a propunerilor de investiţii pentru un potenţial sprijin din Fondul pentru modernizare în următorul ciclu de plată este 18 februarie 2025 pentru propunerile prioritare şi 21 ianuarie 2025 pentru propunerile neprioritare. Investiţiile prioritare sunt cele care pun accentul pe modernizarea sistemelor energetice, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) în domeniul energiei, al industriei şi al transporturilor şi pe îmbunătăţirea eficienţei energetice enumerate în Directiva EU ETS. Toate celelalte investiţii eligibile pentru Fondul pentru modernizare sunt considerate investiţii neprioritare care fac obiectul unui control suplimentar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici